Η Airbnb επιτρέπει πλέον στους χρήστες να πληρώνουν σε δόσεις για τις κρατήσεις τους

Η Airbnb ανακοίνωσε ένα νέο χαρακτηριστικό που θα βοηθήσει τους χρήστες να διαχειριστούν καλύτερα τις πληρωμές τους στην πλατφόρμα. Το νέο χαρακτηριστικό, ονομάστηκε “Πληρώστε Λιγότερα Προκαταβολικά” (Pay Less Up Front) και επιτρέπει στους χρήστες να πληρώσουν προκαταβολικά για ένα μέρος του κόστους της κράτησης και το υπόλοιπο, σε χρόνο κοντινό στο check-in.

Έως σήμερα, οι χρήστες της Airbnb, έπρεπε να πληρώσουν το 100% του κόστους της κράτησης, “μπροστά”. Αυτό για διαμονές π.χ. ενός διημέρου όπως Σαββατοκύριακου, δεν ήταν και σπουδαίο αφού τα χρήματα που καλούνταν να καταβάλει ο χρήστης ήταν σε απόλυτο μέγεθος, λίγα. Αλλά σε διαμονές περισσότερων ή αρκετών ημερών, το κόστος ήταν υψηλό και έτσι, ήταν άβολη η διαδικασία πληρωμής (όλο “μπροστά”), τουλάχιστον για πολλούς χρήστες, κάτι που ενδεχομένως και σε κάποιο βαθμό, μπορεί να δρούσε και αποθαρρυντικά.

Το νέο χαρακτηριστικό δίδει την δυνατότητα στους χρήστες να χωρίσουν το όλο κόστος διαμονής, έτσι ώστε η όλη πληρωμή να καταστεί ευκολότερη.

Σύμφωνα με το νέο χαρακτηριστικό, Pay Less Up Front, πληρώνεις μέσω της σελίδας πληρωμής, ως προκαταβολή 50% (στις περισσότερες των περιπτώσεων) και το υπόλοιπο, λίγες μέρες πριν το check-in. Ωστόσο υπάρχουν προϋποθέσεις:
α) οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το check-in και
β) το κόστος πρέπει να είναι τουλάχιστον $250 συνολικά.
Η ημερομηνία της τελικής πληρωμής θα είναι διαφορετική για κάθε κράτηση, επειδή οι πολιτικές ακύρωσης ποικίλλουν ανά υποδοχή στην πλατφόρμα · γι’αυτό και θα εμφανίζεται με σαφήνεια στο email επιβεβαίωσης των επισκεπτών.

Η Airbnb ανάφερε ότι, κατά την διάρκεια τεσταρίσματος του νέου χαρακτηριστικού Pay Less Up Front, 40% των χρηστών-επισκεπτών επέλεξε να πάει με αυτή την επιλογή και επέλεξαν και κρατήσεις υψηλότερης αξίας.

Το νέο χαρακτηριστικό, Pay Less Up Front, είναι πλέον διαθέσιμο κανονικά από την πλατφόρμα. Συνιστά δε, άλλη μια προσπάθεια της Airbnb να καταστήσει πιο ευέλικτη την πλατφόρμα, με απώτερο στόχο βέβαια να αυξήσει τα μεγέθη. Η παρεχόμενη ευελιξία προς τις πληρωμές – εκροές των χρηστών, όπως έδειξε και η δοκιμαστική περίοδος του νέου χαρακτηριστικού, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση του budget από πλευράς χρηστών, κάτι που εν τέλει κρίνεται ως θετικό και για τους hosts.

Είναι σαφές επιπλέον, ότι ο χρήστης έχοντας την επιλογή να πληρώσει σε δύο δόσεις, διευκολύνεται να κάνει την κράτησή του από νωρίτερα, αφού διαφορετικά (και έως σήμερα), έπρεπε να προκαταβάλει το σύνολο. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων χρηστών, που έως σήμερα διοχετεύονταν σε άλλες εναλλακτικές, όπως και στην ενίσχυση της σχέσης με υφιστάμενους χρήστες. Αυτό δε, ήτοι η προσέλκυση νέων χρηστών και ενίσχυση των υφισταμένων, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με την δυνατότητα διαμοιρασμού του κόστους κράτησης, σε περισσότερους χρήστες από έναν. Βεβαίως με όλα αυτά, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός προς τον επίσημο ξενοδοχειακό κλάδο, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα, στην «ρύθμιση» της αγοράς Airbnb, διεθνώς.

16.01.2018 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr , – Εξειδικευμένο τμήμα με εμπειρία σε θέματα Βραχυχρόνιων Μισθώσεων και Εισηγήτρια σε Σεμινάριο για τα Φορολογικά των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, δείτε σχετικά ΕΔΩ.


Δείτε ακόμη…

• Αναλυτικά η απόφαση για τις Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb

• Σε κάθε κρίση, υπάρχουν ευκαιρίες….

Tags: ,