Κοινωνικό μέρισμα ….και αδικίες για πολλούς φορολογούμενους

Κοινωνικό μέρισμα ….και αδικίες για πολλούς φορολογούμενους… της Χρύσας Σωτηράκη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (03/12/2017, ώρα 12:30 μ.μ.) που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), προκύπτει ότι 893.300 αιτήσεις έχουν εγκριθεί για καταβολή  κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, η μέση ενίσχυση – το μέσο ποσό ανά αίτηση – ανέρχεται στα 574,55 ευρώ.

  • Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου https://www.koinonikomerisma.gr/
  • Ληκτική ημέρα Υποβολής αιτήσεων για την καταβολή μερίσματος μέχρι τα μεσάνυχτα (00.00) της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Επιπλέον, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε ότι το ποσό του κοινωνικού μερίσματος, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, στις 15 Δεκεμβρίου.

Η εικόνα που δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ είναι:

  • περί τις 197.061 ακυρωμένες αιτήσεις,
  • περί τις 434.343 μη εγκεκριμένες αιτήσεις,
  • περί τις 474.428 μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) και
  • περί τις 61.423 μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης.

Τέσσερις ημέρες έχει ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα αλλά και αδικίες για χιλιάδες πολίτες.

Αδικίες Αδικίες Αδικίες  

Οι πιο συνήθεις αδικίες από τις οποίες αποκλείονται φορολογούμενοι είναι:

1η αδικία: Αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα φορολογούμενοι, οι οποίοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν στο 2017 δεν συνεχίζουν να μένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει στο 2016.

2η αδικία: Αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα φορολογούμενοι που ενώ έχουν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα για το 2016, εμφανίζουν υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα για το 2016.

3η αδικία: Αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

4η αδικία: Αποκλείονται από το κοινωνικό μέρισμα φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ ως μοναδικό νοικοκυριό θα δικαιούνταν το κοινωνικό μέρισμα, λόγω του ότι εμφανίζουν φιλοξενούμενο με αποτέλεσμα να προσμετράται και το εισόδημα του φιλοξενούμενου, βγαίνουν εκτός κριτηρίων επιλογής.

Διορθώσεις που προβλέπεται ότι έχουν γίνει ήδη ή θα γίνουν από το σύστημα:

  1. Στις περιπτώσεις χηρείας που αφορούν το 2017 και δεν μπορούν ακόμη να υποβάλλουν την αίτηση
  2. Αυτόματη αντιστοίχιση σε μεγάλους αριθμούς ΑΜΚΑ με τα ΑΦΜ ειδικά για ένα αριθμό υπερήλικών συνταξιούχων, οι οποίοι όταν κάνουν την αίτηση δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να επισκεφθούν τα ΚΕΠ για διόρθωση.
  3. Άνεργοι που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017, θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016 – ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του, δύναται να την ακυρώσει και να υποβάλλει νέα αίτηση.

Δείτε ακόμη σχετικά με το Κοινωνικό Μέρισμα:



• Υπεγράφη η απόφαση για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις…

 Όλες οι αλλαγές για τη Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (π.χ. μέσω Airbnb)

• Ανέβασε τη διάθεσή σου και ξεκίνα το κυνήγι για νέους πελάτες