Πως απαντούν οι επιχειρηματίες στον ασφυκτικό κλοιό των φόρων

Πως απαντούν οι επιχειρηματίες στον ασφυκτικό κλοιό των φόρων…της Χρύσας Σωτηράκη

Όταν η ίδια η φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία με τη συνεχή αυξητική της πορεία οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση τους επιχειρηματίες και αδυναμία βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους στην Ελλάδα, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να τους προτρέπει σε εξεύρεση λύσεων φοροαποφυγής και εισφοροαποφυγής.

Σε μια ελληνική οικονομία που συνεχώς συρρικνώνεται, ο επαγγελματίας/επιχειρηματίας δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί ούτε στους εξοντωτικούς φόρους-τέλη-εισφορές που καλείται να πληρώσει, ούτε στις υπάρχουσες συνθήκες επιβίωσης της επιχείρησης του, ούτε και στην προσπάθεια συντήρησης της οικογένειας του με αξιοπρέπεια.

Οι αμοιβές έχουν αλλάξει, η ρευστότητα έχει μειωθεί, οι οφειλές με προσαυξήσεις σε δημόσιο και τράπεζες καλά κρατούν και ο αθέμιτος ανταγωνισμός της αγοράς έχει ισοπεδώσει την αξία των υπηρεσιών και αγαθών.

Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο τοπίο ο επαγγελματίας/επιχειρηματίας θα καταφύγει εξ ανάγκης σε εναλλακτικές, τύπου «μαύρα» ή μεταφορά της έδρας του σε χώρες με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για την επιχείρηση του και τον ίδιο, όπως Κύπρο ή Βουλγαρία κλπ.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος  να κάνει αναφορές σε γρήγορη ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά τα γεγονότα… άλλα δείχνουν.

Π.χ. ποια ήταν η κίνηση προσέλκυσης της χώρας μας προς τις προθέσεις της αμερικάνικης βιομηχανίας Tesla, που κατασκευάζει τα πιο εξελιγμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο, για σημαντική επένδυση σε Ευρωπαϊκή χώρα (επένδυση σχετικά με κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών και οχημάτων, αντίστοιχο εκείνου που δημιουργεί στη Νεβάδα, ύψος επένδυσης περίπου 5 δισ. δολαρίων και πρόβλεψη χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας); Απάντηση: Καμία κίνηση.

Και γιατί ένας επενδυτής, σοβαρός επενδυτής εννοώ, να επιλέξει την Ελλάδα;

Για να πληρώνει φορολογία 29%, τέλος επιτηδεύματος, λοιπά τέλη και φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, να αναγκάζεται να υπομένει χρονικές καθυστερήσεις και γραφειοκρατία στη σύσταση της επιχείρησης του και κωλύματα στα διάφορα στάδια της επένδυσης (που ξεπερνιούνται με τα γνωστά σε όλους μας «φακελάκια»);

Και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις τι θα κάνουν; Στο φορολογικό-ασφαλιστικό αδιέξοδο που έχουν βρεθεί όλοι οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες η απάντηση είναι η άμυνα.

Όπως είπε και ο Αμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμωφ

«Στη ζωή, αντίθετα με το σκάκι, το παιχνίδι συνεχίζεται και μετά το ματ»

Έτσι και οι σημερινοί «παίκτες» επαγγελματίες/επιχειρηματίες αυτής της χώρας συνεχίζουν αυτό το παιχνίδι επιβίωσης με κινήσεις απόκρυψης φορολογητέων εισοδημάτων τύπου:

  • παροχής υπηρεσιών ή της πώλησης αγαθών χωρίς παραστατικά
  • αύξησης των επαγγελματικών δαπανών τους με παραστατικά μεν (που αφορούν προσωπικές ή οικογενειακές δαπάνες δε), αλλά που σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο θα απορριφθούν λόγω μη χαρακτηρισμού τους ως επαγγελματικά έξοδα.
  • σύστασης νέων επιχειρήσεων για να επωφεληθούν τα υπέρ της κάθε περίπτωσης νομικής μορφής και για να μοιράσουν τα φορολογητέα έσοδα μεταξύ των επιχειρήσεων.
  • σύστασης ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), αναθέτοντας σε τρίτο πρόσωπο τη διαχείριση προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και να φορολογηθούν με συντελεστή 29% αντί του 37% ή του 45% που ισχύει για ατομικές επιχειρήσεις, για φορολογητέα έσοδα άνω των 30.000 ή 40.000€ βάσει της παρακάτω κλίμακας.

Θυμίζουμε ότι η παρακάτω κλίμακα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες (με ισχύ για εισοδήματα από 01-01-2016/ τροποποίηση του Ν.4172/2013 άρθ.15 περί Κ.Φ.Ε.)

Κλιµάκιο εισοδήµατος  €

Φορολογικός συντελεστής % Φόρος κλιµακίου € Σύνολο
Εισοδήματος Φόρου

0 – 20.000

22% 4.400 20.000 4.400

20.000 – 30.000

29% 2.900 30.000

7.300

30.000 – 40.000 37% 3.700 40.000

11.000

40.001 45%
  • τροποποιήσεις ή μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία), μέθοδοι που χρησιμοποιούν υπόχρεοι καταβολής συμπληρωματικού φόρου ακινήτων (για περιπτώσεις που υπερβαίνουν το όριο των 200.000 ευρώ).
  • μειώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και παρακράτησης φόρου για τους μισθωτούς, κάτι που δημιουργεί φοροαπόκρυψη και για την κατηγορία των μισθωτών. Δηλαδή συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδότη και μισθωτού με χαμηλότερο μισθό από το συμφωνηθέν, συνεπώς λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές προς καταβολή και λιγότερη παρακράτηση φόρου προς απόδοση καθώς επίσης και καταβολή «μαύρων» για τη διαφορά δηλωθείσας-συμφωνηθείσας αμοιβής στον εργαζόμενο.
  • αποφυγής καταβολής υπερωριών και λοιπών προσαυξήσεων σε εργαζόμενους και κατ’ επέκταση αποφυγής καταβολής αναλογίας αυτών σε ασφαλιστικές εισφορές και παρακράτηση φόρου.

Τέτοιου είδους κινήσεις και φυσικά πολλές ακόμη οδήγησαν σε περίπου μείωση 20% των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στο φορολογικό έτος 2016 (βάσει φορολογικών δηλώσεων 2017), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και σίγουρα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί για το φορολογικό έτος 2017 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018).

Θα ευχηθώ το οικονομικό επιτελείο αυτής της χώρας να εμπνευστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ, ο οποίος είπε

«Το σημάδι της προόδου μας δεν είναι αν προσθέτουμε περισσότερα στην αφθονία αυτών που έχουν πολλά, αλλά αν δίνουμε αρκετά σε αυτούς που έχουν λίγα».

09.12.2017 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!



• Η μόδα των Ι.Κ.Ε.

• Ανέβασε τη διάθεσή σου και ξεκίνα το κυνήγι για νέους πελάτες

• Αναλυτικά η απόφαση για τις Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb