Υποβολή Ε4-Ετήσιου πίνακα Προσωπικού στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Υπενθύμιση υποβολής για τον Ε4-Ετήσιο πίνακα Προσωπικού στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 21/10/2017*

*Νεότερη ενημέρση 20/10/2017: Παράταση για τον Ε4 Ετήσιο πίνακα προσωπικού έως 15.11.2017

Ε4 – ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Χρόνος υποβολής: 1η Οκτωβρίου έως 21η Οκτωβρίου κάθε έτους

{Το χρονικό διάστημα υποβολής, έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο γ’ 1.ii του άρθρου 4 της με αρίθμ. 29502/85/01.9.2014 απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, είναι από 01 Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου εκάστου έτους. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για κάθε έτος με απόφαση Υπουργού κατόπιν εκτίμησης των περιστάσεων.}

• Ο Νόμος 2874/2000,  παράγραφος 1 του άρθρου 16 αναφέρει για την «Υποβολή καταστάσεων προσωπικού και προγραμμάτων ωρών εργασίας» 

1. Κάθε εργοδότης υπαγόμενος στις διατάξεις του παρόντος υποχρεούται όπως μια φορά το χρόνο και κατά το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 21 Οκτωβρίου καταθέτει, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε.-Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης, εις διπλούν, πίνακα με την επωνυμία, το είδος, τον τόπο λειτουργίας και το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης ο οποίος θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία ενός εκάστου των απασχολούμενων σε αυτή μισθωτών.

Α. Το ονοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμο πατέρα και μητέρας, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση (τέκνα).
Β. Την ειδικότητα, ημερομηνία πρόσληψης και την τυχόν προϋπηρεσία στην ειδικότητα.
Γ. Τον αριθμό κάρτας πρόσληψης (Ο.Α.Ε.Δ.), τον αριθμό μητρώου του Ι.Κ.Α., τον αριθμό βιβλιαρίου ανηλίκων (επί απασχολήσεων ανηλίκων) και τον αριθμό αδείας εργασίας αλλοδαπού (επί απασχολήσεως αλλοδαπού).
Δ. Τα στοιχεία του τεχνικού ασφάλειας και του γιατρού εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης τους στην επιχείρηση.
Ε. Τη διάρκεια εργασίας (ώρες έναρξης και λήξης ημερήσιας εργασίας), το διάλειμμα και τις διακοπές εργασίας.
ΣΤ. Τις πάσης φύσεως καταβαλλόμενες αποδοχές,
κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταθέτει μια φορά τον χρόνο πίνακα προσωπικού καταγράφοντας το σύνολο του προσωπικού, με τα πλήρη στοιχεία εκάστου όπως αυτά αναφέρονται, Α έως ΣΤ, στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν.2874/2000, που απασχολεί με σχέση εξαρτημένης εργασίας στην επιχείρηση του κατά την ώρα υποβολής.

Βάσει της απόφασης με αρίθμ. πρωτ.: 44493/933/24.1.2014 του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η οποία αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Νόμου 2874/2000 (ΦΕΚ 286 Α’), η οποία έχει τροποποιηθεί και ισχύει ως εξής:

Η ορθότητα και η ακρίβεια των αναγραφομένων πάσης φύσεως αποδοχών, καθώς και των λοιπών στοιχείων αποτελεί ευθύνη του υπεύθυνου εργοδότη ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου. Ο ανωτέρω πίνακας προσωπικού προσυπογράφεται υποχρεωτικά και από τον Προϊστάμενο Προσωπικού ή Οικονομικού ή Λογιστηρίου ή τον υπεύθυνο λογιστή που συμπράττει στη σύνταξη του, οι οποίοι βεβαιώνουν την ακρίβεια των πάσης φύσεως αποδοχών και έχουν όλες τις ευθύνες που προβλέπονται από το Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄). Τυχόν παράλειψη της υπογραφής από τον υπεύθυνο λογιστή αιτιολογείται από τον εργοδότη με δήλωση του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄).

• Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 «Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού», έχει προστεθεί η επιλογή «Προσυμπλήρωση εργαζομένων από τρέχουσα κατάσταση».

Μέσω της εν λόγω λειτουργίας δημιουργείται ο ετήσιος πίνακας προσωπικού βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από την προηγούμενη υποβολή ετήσιου πίνακα προσωπικού και από τις ροές αναγγελιών (προσλήψεις, αποχωρήσεις, απολύσεις) που μεσολαβούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής του νέου ετήσιου πίνακα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνεται η τρέχουσα κατάσταση κάθε παραρτήματος και αποτυπώνεται ο αριθμός του συνόλου των εργαζομένων, βάσει βέβαια των στοιχείων που έχει δηλώσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ο εργοδότης.

Για τον λόγο αυτόν οι εξωτερικοί χρήστες, οφείλουν να ελέγξουν με ιδιαίτερη προσοχή τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, πριν υποβάλουν τον ετήσιο πίνακα μέσω της ανωτέρω διαδικασίας, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Διορθώσεις Ε4 Ετήσιου πίνακα προσωπικού δεν μπορούν να γίνουν με νέα ηλεκτρονική υποβολή.

Στην περίπτωση, όμως που απασχολείται προσωπικό (με εξαρτημένη εργασία ιδ. δικαίου) που εργάζονταν την ώρα υποβολής του Ε4-Ετήσιου πίνακα προσωπικού αλλά δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτόν, υπάρχει και η επιλογή υποβολής Ε4 Ετήσιου Συμπληρωματικού πίνακα, ο οποίος κατατίθεται μόνο για απασχολούμενους (βάσει Απόφασης με αρ. πρωτ. 40990/50/25-02-2015). Προσοχή η ληκτική ημέρα υποβολής και για την ηλεκτρονική υποβολή και του συμπληρωματικού ετήσιου πίνακα είναι η ήδη ισχύουσα με του ετήσιου πίνακα, δηλαδή η 21 Οκτωβρίου (ή τυχόν παράταση αυτής).

Ως ημερομηνία υποβολής των εντύπων θεωρείται η ημερομηνία επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρησης αυτών στο σύστημα με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα – εργοδότη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου (Απόφαση με αρ. πρωτ. 29502/85/01-09-2014).

Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών, ηλεκτρονική υποβολή δεν είναι δυνατή, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΣΕΠΕ με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής των εντύπων του αρθ. 2 της παρούσης (Απόφαση με αρ. πρωτ. 29502/85/01-09-2014).

Εν συνεχεία η υπηρεσία θα προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες αναφορικά με την εκπρόθεσμη κατάθεση. ((Απόφαση με αρ. πρωτ. 29502/85/01-09-2014).

Ομάδα «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» website: www.lolplus.gr



Δείτε ακόμη…

• Υποβολή συμφωνητικών 3μηνου στο taxis έως 20.10.2017