Υποβολή φορολογικών δηλώσεων Φυσικών και Νομικών προσώπων * Ενημέρωση LOLplus.gr *

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων Φυσικών και Νομικών προσώπων * Ενημέρωση LOLplus.gr *

Πέμπτη 6.4.2017 τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Φυσικών και Νομικών προσώπων-Νομικών οντοτήτων για το φορολογικό έτος 2016.

  • Έχουν προ συμπληρωθεί τα πεδία που αφορούν σε αποδοχές και παρακρατούμενους φόρους από μισθωτές υπηρεσίες και λοιπά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που στάλθηκαν μέσω των Βεβαιώσεων αποδοχών.
  • Σε αναμονή ακόμη τα ποσά σχετικά με τόκους καταθέσεων και δόσεων δανείων κλπ στοιχεία (μάλλον θα υπάρξει σταδιακή ανάρτηση των ποσών αυτών).

Παρουσίαση του νέου site aade.gr και Άνοιγμα συστήματος για Υποβολή Δηλώσεων



Επισημάνσεις για Φυσικά πρόσωπα:

Α) Λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων για Φυσικά πρόσωπα = 30-4-2017  έως 30 Ιουνίου 2017*


*Τροποποίηση με το άρθρο 16 του Ν. 4467/13-04-2017 (ΦΕΚ Α 56/13.4.2017)  όπου αντικατέστησε την παρ. 3 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) ως εξής:
«Η δήλωση υποβάλλεται µέχρι και την 30ή Ιουνίου του αµέσως επόµενου φορολογικού έτους.»
β. Η διάταξη της προηγούµενης περίπτωσης ισχύει για τα εισοδήµατα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγµατοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2016 και µετά. (Ν. 4467/13-4-2017)


Β1) Καταβολή φόρου για Φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες: Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

  • Ιούλιος (31.07.2017) =  1η δόση
  • Σεπτέμβριος (29.09.2017) = 2η δόση
  • Νοέμβριος (30.11.2017) = 3η δόση

Β2) *Για φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία = υποβολή φορολογικής δήλωσης έως 15-07-2017 λόγω αργίας μεταφέρεται στην επόμενη εργάσιμη 17-07-2017 και η καταβολή του φόρου γίνεται σε 2 δόσεις

  • Σεπτέμβριος (29.09.2017) = 1η δόση
  • Νοέμβριος (30.11.2017) = 2η δόση

Γ) Για το φορολογικό έτος δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων του άρθρου 16 του ΚΦΕ.

Δ) Νέα προσθήκη στο έντυπο Ε1 για αντρόγυνο ή φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης:

Δυνατότητα αναγραφής τραπεζικού λογαριασμού για κάθε σύζυγο ξεχωριστά ή για κάθε φυσικό πρόσωπο σε σύναψη σύμφωνου συμβίωσης ξεχωριστά!

Για τη διευκόλυνσή σας σε περιπτώσεις μελλοντικών επιστροφών και συμψηφισμών φόρων, μπορείτε να συμπληρώσετε IBAN λογαριασμών υπόχρεου και συζύγου/ΜΣΣ, ατομικών ή κοινών. Σε κοινούς λογαριασμούς, ο ένας να έχει πρώτο δικαιούχο τον υπόχρεο και ο άλλος τη σύζυγο. Η συμπλήρωση των λογαριασμών γίνεται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

Υπενθύμιση άρθρου 67 Ν.4172/2013 – Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή του φόρου

1. Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, τα φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα, στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η δήλωση αυτή μπορεί να υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση σε έγχαρτη μορφή. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι κεκαρμένοι μοναχοί για το καθαρό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτούς κατά το χρονικό διάστημα που διατηρούν την ανωτέρω ιδιότητα εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 24 του άρθρου 72 του ανωτέρω νόμου.

2. Για όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα της παραγράφου 1 δηλώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.
3. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

*Εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

Επισημάνσεις για Νομικά πρόσωπα – Νομικές οντότητες:

Α)  Λήξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων για Νομικά πρόσωπα-Νομικές οντότητες = 30-6-2017* 

Σχετική ΠΟΛ.1030/2017, για την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., όπου ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2017.

Β) Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ==> έξι (6)* , κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις

• από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης ==> μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης* και

• οι υπόλοιπες επτά (7) ==> πέντε (5) μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους ==> μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών*

  • 30-6-2017 = Υποβολή δήλωσης
  • Ιούνιος ==> τέλος Ιουλίου  = καταβολή 1ης δόσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και
  • Καταβολή υπόλοιπων δόσεων έως τέλος μήνα για κάθε επόμενο μήνα (Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο).

*Τροποποίηση με το άρθρο 16 του Ν. 4467/13-04-2017 (ΦΕΚ Α 56/13.4.2017) όπου αντικατέστησε την παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) ως εξής:

2 .α. Τα δυο τελευταία εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 αντικαθίστανται ως εξής:
«Η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες µηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα από την καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα των πέντε (5) επόµενων, µηνών. Για τα νοµικά πρόσωπα και τις νοµικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόµενη εργάσιµη ηµέρα από την υποβολή της δήλωσης.»
β. Οι διατάξεις της προηγούµενης περίπτωσης ισχύουν για τα εισοδήµατα που αποκτώνται από την 1η Ιανουάριου 2016 και µετά. (Ν. 4467/13-4-2017)


Υπενθύμιση άρθρου 68 Ν.4172/2013  – Υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και καταβολή του φόρου

1. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά όλα τα εισοδήματά τους στη Φορολογική Διοίκηση.
2. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της εκκαθάρισης για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Σε περίπτωση παράτασης της εκκαθάρισης πέραν του έτους υποβάλλεται προσωρινή δήλωση για τα εισοδήματα κάθε έτους – μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη του, επιφυλασσομένης της υποβολής οριστικής δήλωσης συγχρόνως με τη λήξη της εκκαθάρισης. Για τα διαλυόμενα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, για τα οποία δεν επιβάλλεται από το νόμο εκκαθάριση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διάλυση και σε κάθε περίπτωση πριν από τη διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο των περιουσιακών στοιχείων τους.

3. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου και το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, κατόπιν έκπτωσης:

α) του φόρου που παρακρατήθηκε,

β) του φόρου που προκαταβλήθηκε,

γ) του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9.

Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από ημεδαπή ή αλλοδαπή θυγατρική της με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 48, από το ποσό του φόρου εκπίπτει το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος.

Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.

«Η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες µηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα από την καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) µέχρι την τελευταία εργάσιµη ηµέρα των πέντε (5) επόµενων, µηνών. Για τα νοµικά πρόσωπα και τις νοµικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόµενη εργάσιµη ηµέρα από την υποβολή της δήλωσης.»*

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης.

07.04.2017 / της  Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!Τ/Κ: 211-409 73 18 – 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας στο Τ/Κ 211 – 409 73 18 για να προγραμματίσουμε συνάντηση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής σας δήλωσης. 

Η ομάδα  μας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

 * Τ/Κ: 211-409 73 18 – 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr


Δείτε ακόμη….


• Δώρο Πάσχα και σημεία προσοχής για τους εργοδότες…

• Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.!

• Ανέβασε τη διάθεσή σου και ξεκίνα το κυνήγι για νέους πελάτες…


Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Η ομάδα της LOLplus κοντά σας σε κάθε σας βήμα…«LOLplus Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις»

  • Πλήρη Λογιστική Φορολογική παρακολούθηση και Εργατικά
  • Ορθός Φορολογικός Σχεδιασμός
  • Επιχειρηματική Στρατηγική
  • Σύγχρονο Management–Marketing–Branding 

{Εξειδίκευση και σε Φορολογικά – Λογιστικά – Εργασιακά θέματα για Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα οντότητες, όπως ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – Αστικές Μ.Κ.Ο. – Ιδρύματα και Ειδικές περιπτώσεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. – ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.}

Τηλεφωνικό κέντρο: 211-409 73 18  /εταιρικό κινητό 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr