Κορκίδης στο Xinhua, για τις επιδόσεις του Λιμανιού του Πειραιά και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), μιλώντας στο κινεζικό Πρακτορείο Xinhua , δήλωσε ότι η επένδυση της Cosco Shipping αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο στόχος είναι κοινός· να ανέβει o Πειραιάς ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια κατάταξη λιμένων, να συνεχιστούν οι επενδύσεις με γρήγορους ρυθμούς, ώστε αυτό να μπορέσει να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και στην ενίσχυση της νέας πρωτοβουλίας της Κίνας για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου “One Belt-One Road”.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε ότι, το 2018, η PCT διακίνησε 4,4 εκατ. TEUs, ο ΟΛΠ 498.708 χιλ. TEUs, ενώ συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν 4,9 εκατ. TEUs. Αντίστοιχα, ο αριθμός των containerships που εισήλθαν στο λιμάνι του Πειραιά ανήλθε σε 3.330.

Όπως είπε, στόχος της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι να καρπωθεί τον πλούτο του λιμανιού του Πειραιά, τόσο η πόλη, όσο και η επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής και όχι να “μαντρωθεί” η εφοδιαστική και μεταφορική επιχειρηματικότητα μέσα στο λιμάνι.

Συμπληρώνοντας ο κ. Κορκίδης, ανέφερε ότι πάγια θέση μας είναι πως, η Διοίκηση του ΟΛΠ, θα είναι πιο κερδισμένη, επεκτείνοντας τη συνεργασία της με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.
Η θέση μας για το λιμάνι στηρίζεται στα Ευρωπαϊκά μοντέλα των λιμένων και στη λογική ότι δεν υπάρχει πόλη – λιμάνι στην Ευρώπη που να μην αποκομίζει οφέλη.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως όλοι οι φορείς της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η σχέση Λιμανιού- Πόλης να μην καταστεί ετεροβαρής με τη ζημία της πόλης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προς το Xinhua, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι στο βαθμό που οι υποδομές του λιμένα εξελιχθούν κατάλληλα και αξιοποιηθούν ανάλογα, η επένδυση της Cosco δύναται να αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών, της κρουαζιέρας αλλά και πολλών άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Σημαντικά προβλέπονται και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα από την υπογραφείσα Συμφωνία με την ενίσχυση του ΑΕΠ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που βιώνει ο τόπος μου, της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας των νέων, το ζητούμενο για μία βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των ελληνικών λιμένων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη, που ήδη έχουν γίνει ορατά και θα προκύψουν μελλοντικά, πιστεύω ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού έχει “αγκαλιάσει” το επενδυτικό πλάνο της Cosco.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι προσδοκά το λιμάνι του Πειραιά να αναβαθμιστεί στο 1ο μεγαλύτερο της Μεσογείου και στα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΕΒΕΠ στηρίζει την προσπάθεια του ΟΛΠ για περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί και να εφοδιάζει τα πλοία «γίγαντες των θαλασσών».

Αναφερόμενος στο master plan, ο κ. Κορκίδης παρατήρησε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα και συνδυαστικά και όχι ανταγωνιστικά τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα, που αφορούν στην πόλη και το λιμάνι, η ΟΧΕ του Δήμου Πειραιά και το master plan του ΟΛΠ.

Τέλος, ευχήθηκε να αναβιώσει η ναυπηγοεπισκεύη και να επαναλειτουργήσουν τα ελληνικά ναυπηγεία, οι δεξαμενές καθώς και κάθε επισκευαστική υποδομή στο Πέραμα.