Αργία η 25η Ιανουαρίου για ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιο εκτός κάποιων δραστηριοτήτων

Αργία κηρύχθηκε η 25η Ιανουαρίου 2022 για ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιο εκτός κάποιων δραστηριοτήτων. Δείτε σε ποιες δομές του δημοσίου και σε ποιες επιχειρήσεις αναστέλλεται η λειτουργία – Έως τις 18:00 τα καταστήματα τροφίμων

Κήρυξη Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας περιοχών της Επικράτειας την 25η Ιανουαρίου 2022.

Αριθμ. 14911/24-01-2022 (ΦΕΚ Β 187/24.1.2022)

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Των άρθρων 25, 26 και των περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4662/2020 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις» (Α’ 27),

β) του π.δ. 70/2021 «Σύσταση Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 161),

γ) του π.δ. 151/2004 «Οργανισμός Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» (Α’ 107) και

δ) της υπό στοιχεία ΓΔΟΥΕΣ/1/4/945/15.3.2020 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «Διορισμός Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Υ.Ο.Δ.Δ. 183).

2. Την ανάγκη κήρυξης περιοχών της Επικράτειας σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας και λήψης σχετικών έκτακτων μέτρων λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022.

3. Την ανάλυση καιρικής κατάστασης επί του εκτάκτου δελτίου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την κακοκαιρία “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) (http://emy.gr/emy/ el/meteorology/).

4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

Την κήρυξη σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας περιοχών της Επικράτειας, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων, ως ακολούθως:

1. Στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων:
(α) των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,
(β) των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
(γ) των δομών υγείας,
(δ) των μέσων μαζικής μεταφοράς και
(ε) άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο.

2. Στις περιοχές της παρ. 1 αναστέλλεται η λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης και της τηλεκπαίδευσης), των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, εκτός:

• των καταστημάτων τροφίμων,

• φαρμακείων και άλλων δομών υγείας,

• πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες,

• όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων διανομής τροφίμων και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier).
Ειδικώς τα καταστήματα τροφίμων δύνανται να λειτουργήσουν την ίδια ημέρα, από τις 10:00 έως τις 18:00.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2022

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ