ΓΕΜΗ – ποιοι ΚΑΔ εμπορικής δραστηριότητας εγγράφονται βάσει της νέας απόφασης

Με την απόφαση Αριθμ. 44070/2022 (ΦΕΚ Β’ 2226/06-05-2022), καθορίζονται οι ΚΑΔ – Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας που αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, προκειμένου τα φυσικά πρόσωπα που κάνουν έναρξη εργασιών στη Δ.Ο.Υ. να εγγράφονται αυτόματα στο Γ.Ε.ΜΗ.

(Άρθρο 1) Φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και υποχρεώσεις αυτών

1. Εμπορική δραστηριότητα ασκούν όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία με εγκατάσταση στην ημεδαπή και σκοπό το κέρδος:
α. διενεργούν εμπορικές πράξεις στο όνομά τους κατά σύνηθες επάγγελμα ή
β. διαθέτουν αγαθά ή υπηρεσίες ή διαμεσολαβούν στη διάθεση αυτών με επιχειρηματικό κίνδυνο, μέσω οργανωμένης υποδομής ή/και εκμετάλλευσης της εργασίας τρίτων προσώπων.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα:
α) εγγράφονται υποχρεωτικά στο Γ.Ε.ΜΗ.,
β) καταχωρίζουν και δημοσιεύουν στο Γ.Ε.ΜΗ. τις πράξεις και τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 33 του ν. 4919/2022* και

γ) καταβάλουν τα τέλη που προβλέπονται στο άρθρο 49** του ίδιου νόμου.

3. Για την καταχώριση και δημοσίευση πράξης ή στοιχείου ατομικής επιχείρησης με εμπορική δραστηριότητα στο Γ.Ε.ΜΗ. γίνεται χρήση των κωδικών πρόσβασης που λαμβάνονται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της έναρξης δραστηριότητας.

(Άρθρο 2) Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα

Οι Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, δυνάμει της υπό στοιχεία 1100330/1954/ΔΜ/ΠΟΛ.1133/2008 (Β’ 2149) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί και με την υπό στοιχεία Α.1003/2022 (Β’ 126) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα της παρούσας. Ο εμπορικός χαρακτήρας των Κ.Α.Δ. του Παραρτήματος προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις του εταιρικού δικαίου, τη θεωρία και την κρατούσα νομολογία σχετικά με τον ορισμό των εννοιών του εμπόρου και των εμπορικών πράξεων.
Εμπορική δραστηριότητα ασκούν τα φυσικά πρόσωπα εφόσον η κύρια ή η δευτερεύουσα δραστηριότητά τους ή του υποκαταστήματός τους αντιστοιχεί σε Κ.Α.Δ. του Παραρτήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΔΩ

(Άρθρο 3) Διαλειτουργικότητα Πληροφοριακού Συστήματος Γ.Ε.ΜΗ. με βάση δεδομένων των Κ.Α.Δ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Το πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ. διαλειτουργεί με τη βάση δεδομένων των Κ.Α.Δ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και με την έναρξη δραστηριότητας ενός φυσικού προσώπου που ασκεί εμπορική δραστηριότητα, λαμβάνει αυτόματα αρ. ΓΕΜΗ και εγγράφεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

(Άρθρο 4) Μεταβατικές διατάξεις

Έως την υλοποίηση της διαλειτουργικότητας του άρθρου 3, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κάνει έναρξη εμπορικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν λάβει αριθμό Γ.Ε.ΜΗ., η διαδικασία εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. θα πραγματοποιείται σε τακτά διαστήματα, ηλεκτρονικά, μέσω της ανταλλαγής πράξεων και στοιχείων με το αντίστοιχο μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. Σε κάθε περίπτωση, ο υπόχρεος εγγραφής δύναται να αιτείται την εγγραφή του στο Γ.Ε.ΜΗ.

(Άρθρο 5) Έναρξη ισχύος

Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 2226/06-05-2022).


*άρθρο 33 του ν. 4919/2022*

Αρθρο 33. Στοιχεία προς καταχώριση των υπόχρεων εγγραφής

  1. Καταχωρίζονται και δημοσιεύονται στο Γ.Ε.ΜΗ., ανεξάρτητα από το πρόσωπο του υπόχρεου, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. του υπόχρεου, του υποκαταστήματος ή του πρακτορείου, η ταχυδρομική διεύθυνση και η ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) του υπόχρεου,

β) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ο κύριος και οι δευτερεύοντες Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας του υπόχρεου, κάθε μεταβολή ή διακοπή αυτών, καθώς και ο αριθμός EORI (Economic Operator Registration and Identification), σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 109 του ν. 4314/2014 (Α’ 265), εφόσον υπάρχει, του υπόχρεου, του υποκαταστήματος ή του πρακτορείου,

γ) η Υ.Γ.Ε.ΜΗ. που διενήργησε την εγγραφή ή τη μεταγενέστερη καταχώριση και το ονοματεπώνυμο του αρμόδιου πιστοποιημένου χρήστη,

δ) ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής και ο Κωδικός Αριθμός Καταχώρισης (Κ.Α.Κ.),

ε) τα στοιχεία της απόφασης των αρμόδιων αρχών ή υπηρεσιών, οι οποίες χορηγούν άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης ή υποκαταστήματος, όπου απαιτείται,

στ) οι αιτήσεις και οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο υπόχρεος κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4738/2020 (Α’ 207), οι αιτήσεις και οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο υπόχρεος υπάγεται σε διαδικασία εξυγίανσης ή άλλης συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών του και τα ατομικά στοιχεία της παρ. 2 του παρόντος, των εκκαθαριστών, των αναγκαστικών διαχειριστών, των επιτρόπων και των συνδίκων του υπόχρεου,

ζ) οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες περατώνονται, επικυρώνονται, αναστέλλονται ή ανατρέπονται οι έννομες καταστάσεις, που αναφέρονται στην περ. στ),

η) ο αριθμός, η διεύθυνση και τα στοιχεία των υποκαταστημάτων ή πρακτορείων του υπόχρεου στην αλλοδαπή,

θ) οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ηλεκτρονικών καταστημάτων μέσω των οποίων παρέχουν υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας οι υπόχρεοι του άρθρου 18α του π.δ. 131/2003 (Α’ 161). Η προθεσμία εκκινεί από την καταχώριση του ονόματος χώρου (domain name) στον αρμόδιο εθνικό ή διεθνή φορέα και πριν από την πλήρη ενεργοποίησή του,

ι) κάθε άλλη πράξη ή στοιχείο που υποβάλλεται σε εμπορική δημοσιότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει κάθε εταιρική μορφή.

  1. Όπου στον παρόντα γίνεται λόγος για απαίτηση καταχώρισης των ατομικών στοιχείων, νοούνται το ονοματεπώνυμο του υπόχρεου, το ονοματεπώνυμο των γονέων του, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, ο τόπος και ο χρόνος γέννησης, η ιθαγένεια, η διεύθυνση κατοικίας και ο Α.Φ.Μ..
  2. Όπου στον παρόντα γίνεται λόγος για απαίτηση δημοσίευσης των ατομικών στοιχείων, νοούνται το ονοματεπώνυμο του υπόχρεου, το ονοματεπώνυμο των γονέων του, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, η διεύθυνση κατοικίας και ο Α.Φ.Μ..

**άρθρο 49 του ν. 4919/2022**

Αρθρο 49. Τέλη Γ.Ε.ΜΗ. (παρ. 2 του άρθρου 13δ, άρθρο 13ε και παρ. 1 άρθρου 19 της Οδηγίας 2017/1132/ΕΕ)

  1. Τα τέλη Γ.Ε.ΜΗ. εξειδικεύονται ως εξής:

α) Ετήσιο τέλος Γ.Ε.ΜΗ.. Καταβάλλεται από όλους τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και το ύψος του καθορίζεται ανά κατηγορία υπόχρεου. Στις περιπτώσεις νεοσύστατων υπόχρεων προσώπων, το ύψος του τέλους υπολογίζεται αναλογικά και καταβάλλεται εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου από τη σύσταση έτους. Στις περιπτώσεις υπόχρεων που διαγράφονται πριν από το πέρας του έτους, το ύψος του τέλους υπολογίζεται αναλογικά με τους μήνες κατά τους οποίους ήταν ενεργοί. Αν το υπόχρεο πρόσωπο βρίσκεται σε πτωχευτική διαδικασία, δεν οφείλεται ετήσιο τέλος. Αν το υπόχρεο πρόσωπο έχει τεθεί σε λύση, το ετήσιο τέλος περιορίζεται στο μισό.

β) Τέλος καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.. Η αρχική καταχώριση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. προϋποθέτουν την προηγούμενη καταβολή τέλους, το οποίο είναι ενιαίο για όλους τους υπόχρεους. Ειδικά οι αυτόματες καταχωρίσεις πράξεων και στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν απαιτούν έλεγχο νομιμότητας πραγματοποιούνται ατελώς.

γ) Τέλος λήψης πιστοποιητικών και αντιγράφων. Για τη χορήγηση των πιστοποιητικών, των αντιγράφων και των αποσπασμάτων που προβλέπονται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 46, ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. ειδικό τέλος. Οι υπόχρεοι δικαιούνται ετησίως να λαμβάνουν ατελώς ένα (1) από τα πιστοποιητικά της παρ. 3 του άρθρου 46. Ειδικά για την απόκτηση αντιγράφων των πράξεων και των στοιχείων των άρθρων 33, 34 και 35, μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε.-B.R.I.S., τα τέλη δεν υπερβαίνουν το διοικητικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάπτυξης και τήρησης των συνδεόμενων μητρώων.

δ) Τέλος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου. Η καταβολή του τέλους προϋποθέτει η δέσμευση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου να γίνει από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 55 ή να γίνει προδέσμευση αυτής από τον ενδιαφερόμενο υπόχρεο, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου. Η ηλεκτρονική δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου από τον ίδιο τον υπόχρεο πραγματοποιείται ατελώς.

  1. Από την καταβολή των τελών της παρ. 1 εξαιρούνται οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., το μητρώο των οποίων τηρείται από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της υποπερ. αβ) της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 20.
  2. Τα τέλη καταβάλλονται μέσω ευρέως διαθέσιμης υπηρεσίας επιγραμμικών πληρωμών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διασυνοριακές πληρωμές και επιτρέπει την ταυτοποίηση του προσώπου που έκανε την πληρωμή και παρέχεται από χρηματοπιστωτικό οργανισμό ή πάροχο υπηρεσίας πληρωμών που εδρεύει σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Οι πράξεις και τα στοιχεία του παρόντος διατίθενται ατελώς:

α) για τα συνδεόμενα μητρώα, όταν γίνεται ανταλλαγή οποιωνδήποτε στοιχείων, μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε. B.R.I.S.,

β) για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που αιτούνται και λαμβάνουν πράξεις και στοιχεία καταχωρισμένα στο Γ.Ε.ΜΗ..

  1. Τα τέλη που καταβάλλονται στην Υ.Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 20, αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τα τέλη που καταβάλλονται στις Υ.Γ.Ε.ΜΗ. των επιμελητηρίων της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 20 αποτελούν πόρους των οικείων επιμελητηρίων, οι οποίοι διατίθενται κατά προτεραιότητα, για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των Υ.Γ.Ε.ΜΗ.. Τα τέλη που καταβάλλονται στους πιστοποιημένους συμβολαιογράφους Γ.Ε.ΜΗ. της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 20 αποτελούν πόρους του επιμελητηρίου στο οποίο εγγράφεται ο υπόχρεος. Από τους πόρους αυτούς, τα επιμελητήρια διαθέτουν ετησίως, κατ’ ελάχιστο, το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των ανωτέρω τελών, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας που αποτελεί έσοδό της και διατίθεται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας:

α) του Τμήματος Υποστήριξης και Ανάπτυξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε.,

β) των πληροφοριακών συστημάτων Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ., καθώς και της αναβάθμισης και συντήρησής τους,

γ) των Υ.Γ.Ε.ΜΗ. Επιμελητηρίων, των οποίων οι πόροι από τα τέλη Γ.Ε.ΜΗ. αποδεδειγμένα δεν επαρκούν για τη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών και

δ) των επιτροπών της υποπερ. γβ) της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 50.

  1. Σε περίπτωση υπέρβασης των οριζόμενων στον παρόντα προθεσμιών καταχώρισης πράξης στο Γ.Ε.ΜΗ., με υπαιτιότητα της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ., ο υπόχρεος που είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση απαλλάσσεται αυτόματα από το ετήσιο τέλος της περ. α) της παρ. 1 του επόμενου έτους.
  1. Για την εφαρμογή της παρ. 5, η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. χορηγεί στον υπόχρεο, κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης, έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της πρωτοκολλημένης και χρονολογημένης αίτησης καταχώρισης πράξης. Το αντίγραφο συνοδεύεται από γραπτή ενημέρωση, για τις προϋποθέσεις απαλλαγής από το ετήσιο τέλος Γ.Ε.ΜΗ. του επόμενου έτους.


Δείτε ακόμη…

Re-branding και Repositioning στα τουριστικά καταλύματα

Υποχρέωση 1 rapid test από ανεμβολίαστους εργαζόμενους από 01.05.2022