Πρότυπα Καταστατικά εταιρειών
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 491 (19.02.2020) η απόφαση 11026/30-01-2020 με την οποία αντικαθίσταται η 31637/15.3.2017, όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθμ. 107766/2018 υπουργική απόφαση, σχετικά με τη χρήση πρότυπου καταστατικού για τη σύσταση
των Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ), των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (IKE), των Ομορρύθμων Εταιρειών (ΟΕ) και των Ετερορρύθμων Εταιρειών (ΕΕ),
το οποίο συμπληρώνεται από τους ιδρυτές μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου εταιρικού τύπου. Το πρότυπο καταστατικό χρησιμοποιείται υποχρεωτικά για τη σύσταση εταιρείας μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), ενώ για τη σύσταση που πραγματοποιείται στις κατά το νόμο οριζόμενες Υπηρεσίες μιας Στάσης, η χρήση του είναι προαιρετική και αποτελεί ελεύθερη επιλογή των ιδρυτών. Το περιεχόμενο των πρότυπων καταστατικών που ακολουθούν είναι αυστηρά καθορισμένο και υποχρεωτικό και για την συμπλήρωση τους ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που παρατίθενται στα Παραρτήματα Ι, και ΙΙ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της απόφασης.
Τα πρότυπα καταστατικά ανά εταιρικό τύπο είναι τα εξής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ…)
Αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ
21 Φεβρουαρίου, 2020 – Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε εφαρμογή του άρθρου 102 του Ν. 4635/2019 και στο πλαίσιο της πολιτικής του για μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, έθεσε σε εφαρμογή τις πρώτες αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Υποστήριξης και Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΕΜΗ και ΥΜΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Οι αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις αφορούν σε πράξεις και στοιχεία εταιρειών που απαιτούν δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας. Η καταχώριση και δημοσίευση των εν λόγω πράξεων θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ, από τον ίδιο τον υπόχρεο κάνοντας χρήση των κωδικών του πρόσβασης στο σύστημα.
Οι πρώτες πράξεις που μπορούν να καταχωρίζονται αυτόματα είναι:
- Καταχώρισης Ιστοσελίδας (για ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινοπραξία).
- Καταχώριση Ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου (για ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινοπραξία).
- Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης του άρθρου 10 του Ν. 4601/19 (στην οποία συμμετέχει ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ευρωπαϊκή Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία, Κοινοπραξία).
- Πιστοποίηση αρχικού Μετοχικού Κεφαλαίου για ΑΕ
- Πιστοποίηση αρχικού κεφαλαίου για ΙΚΕ
- Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση ΑΕ
- Πρόσκληση για την αναγγελία δικαιώματος προτίμησης σε ΑΕ
Οι ανωτέρω αιτήσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ www.businessportal.gr, ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες αιτήσεις, έως ότου καταστεί εφικτή η αυτοματοποιημένη καταχώριση όλων των πράξεων και στοιχείων που δεν απαιτούν έλεγχο νομιμότητας.
Με τη χρήση πρότυπου καταστατικού η σύσταση ΑΕ μέσω e-ΥΜΣ ή των Υπηρεσιών μιας Στάσης των Επιμελητηρίων
20 Φεβρουαρίου, 2020 – Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Με τη χρήση πρότυπου καταστατικού μέσω είτε της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) είτε των Υπηρεσιών μίας Στάσης των Επιμελητηρίων, είναι πλέον εφικτή η σύσταση και Ανωνύμων Εταιρειών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώνεται η υλοποίηση της e-ΥΜΣ, καθώς είναι πλέον εφικτή η ηλεκτρονική σύσταση εταιρειών με πρότυπο καταστατικό για όλες τις νομικές μορφές (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ) που προβλέπονται στον Νόμο 4441/2016.
Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι η αναθεώρηση του εν λόγω Νόμου ώστε εντός του 2020 να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική έναρξη ατομικής επιχείρησης καθώς και άλλων νομικών μορφών εταιρειών, όπως συνεταιρισμοί, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 4441/2016.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, αλλά ούτε και «ανέβασμα» οποιουδήποτε εγγράφου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εταιρεία αποκτά αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. και Α.Φ.Μ., εγγράφεται στο Επιμελητήριο και αυτόματα ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ. Οι ιδρυτές λαμβάνουν από το σύστημα ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας.
Το κόστος σύστασης μέσω e-YMS ανέρχεται στα 18 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ) και στα 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ). Οι Α.Ε επιβαρύνονται επιπλέον και με το 1‰ επί του κεφαλαίου υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανά νομικό τύπο, στον διαδικτυακό τόπο της e-ΥΜΣ (https://eyms.businessportal.gr).
Δείτε ακόμη…
• Ελεύθερος επαγγελματίας – Ατομική επιχείρηση; Τι οφείλεις να γνωρίζεις … Σημεία S.O.S.
• Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Κατοικιών και Σκαφών – Νέες ευκαιρίες;