ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ σημεία προσοχής – Αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένονται οι αιτήσεις για Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5

Επιστρεπτέα Προκαταβολή, μία ενίσχυση που έχει γίνει γνωστή στο 2020 από όλες τις επιχειρήσεις.

Ας υπενθυμίζουμε όμως ότι οι ενισχύσεις της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ είναι ποσά που θα επιστραφούν από τους δικαιούχους που τα εισέπραξαν.

Αναφέρουμε ενδεικτικά σημεία προσοχής:

• Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς

• Επιτόκιο αναφοράς: 0,74% το οποίο αντιστοιχεί στο βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και ισχύει κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση την τελευταίας αριθ. 2008/C 14/02 (C 14/6 της 19.1.2008), ήτοι -0,35, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.

• Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

• Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου 2020) το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.

• Το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

• Το ανωτέρω ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και εμφανίζεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.

• Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των οφειλόμενων ποσών εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ.

• Για όλες τις ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ υφίσταται προϋπόθεση διατήρησης προσωπικού έως οριζόμενο χρονικό διάστημα, όπως καθορίζεται στη ΓΔΟΥ της κάθε Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

• Για τις ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ 1 + 2 + 3 παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μέρους μόνο της ενίσχυσης 60% ή  70% ανάλογα με τη μείωση κατά 60% ή 70% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς ή τα ακαθάριστα έσοδα  αναφοράς της κάθε απόφασης ΓΔΟΥ 94-ΓΔΟΥ148-ΓΔΟΥ233.

• ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2021.

Για την πλήρωση της προϋπόθεσης διατήρησης του επίπεδου απασχόλησης η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είναι υψηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαρτίου 2020.

• Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την την 28η Φεβρουαρίου 2021 για την τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙ.Β. της κάθε ΓΔΟΥ 94-ΓΔΟΥ148-ΓΔΟΥ233-ΓΔΟΥ281

ΕΣΟΔΑ ΜΗΝΑ: Για τους μήνες έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την τρίτη (3η) μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5 σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της 1ης Δεκεμβρίου 2020 καθώς και το Δελτίο Τύπου της 07.12.2020, αναφέρονται τα εξής:

«Αμέσως μετά, το Υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως έχει ήδη εξαγγείλει.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα προσθέτει στους δύο μήνες του 4ου κύκλου, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα να αφορά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποτυπώνεται ευκρινέστερα το εύρος της επίπτωσης της πανδημίας στον κύκλο εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως στον 4ο κύκλο, έτσι και στον 5ο, το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Το προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της, σύμφωνα με το οποίο οι αιτήσεις αναμένεται να εκκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου του 2021.»

«Όσο ωραία κι αν είναι η λήψη κάθε Επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πρέπει όμως κάπου-κάπου να βλέπουμε

και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί και θα μας χτυπήσουν την πόρτα στο μέλλον!» 

….(01.12.2020) της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

* Τ: 211-409 73 18 / email : info@lolplus.gr



Δείτε ακόμη…

Μείωση ενοικίου κατά 40% για Νοέμβριο – Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID Νοεμβρίου

COVID-19 – Άδειες εργαζομένων-αναστολές-επιδοτήσεις-Δ.Χριστουγέννων – αφορά ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ

Παράταση υποβολής έως 31.12.2020 για το ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ σε ΝΕΟΥΣ γονείς

Ανοιξε η πλατφόρμα για το ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ (Α21)