Νέοι κανόνες ΦΠΑ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο από την Ε.Ε.

Νέοι κανόνες ΦΠΑ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο από την Ε.Ε…. ΠΗΓΗ www.taxcoach.gr 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέους κανόνες για τον ΦΠΑ που αφορά σε συναλλαγές αγαθών διαδικτυακά (online, e-commerce). Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα ΦΠΑ που θα ταιριάζει και θα προσφέρεται για τις εταιρίες που λειτουργούν διαδικτυακά, προσφέροντας στην ανάπτυξη αυτών και ταυτοχρόνως, να εξασφαλίσει ότι εταιρίες εκτός Ε.Ε. δεν θα έχουν προνομιακή μεταχείριση όταν πωλούν σε καταναλωτές της Ε.Ε..
Όλα τα σχετικά νέα μέτρα, θα εφαρμοστούν σταδιακά, έως το 2021 .

Αναλυτικότερα:

• Θα απλοποιηθούν τα μέτρα ΦΠΑ για start-ups, πολύ μικρές επιχειρήσεις και μικρομεσαίες που πουλάνε αγαθά σε καταναλωτές online σε άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε..

• Ο ΦΠΑ στις διασυνοριακές πωλήσεις κάτω των €10.000 ετησίως, θα χειρίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας προέλευσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, δίδοντας μία ώθηση σε περίπου 430.000 επιχειρήσεις της Ε.Ε..
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τις απλούστερες διαδικασίες των διασυνοριακών πωλήσεων για ποσά έως €100.000 ετησίως.
Αυτή η δέσμη μέτρων θα εφαρμοστεί έως την 1 Ιανουαρίου 2019.

• Θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις εταιρίες που πουλάνε αγαθά στους πελάτες τους online, να χειριστούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στον ΦΠΑ στην Ε.Ε., μέσω ενός φιλικού στην χρήση online portal στην δική τους γλώσσα.
Εάν οι εταιρίες δεν κάνουν χρήση του portal, θα απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία εγγραφής σχετική με τον ΦΠΑ (VAT Registration) σε κάθε χώρα στην οποία θέλουν να πουλήσουν – μια κατάσταση που από τις ίδιες τις επιχειρήσεις αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται διασυνοριακά.

• Για πρώτη φορά, οι μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακών πωλήσεων, καθίστανται υπεύθυνες για την απόδοση ΦΠΑ, για τις πωλήσεις που γίνονται μέσω αυτών των πλατφορμών, από μη κοινοτικές εταιρίες σε καταναλωτές της Ε.Ε.. Αυτό περιλαμβάνει και πωλήσεις αγαθών που ήδη αποθηκεύονται από μη κοινοτικές εταιρίες σε κέντρα αποθήκευσης εντός της Ε.Ε., τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να πουλήσουν αγαθά ελεύθερα από ΦΠΑ, στους καταναλωτές της Ε.Ε..

• Στόχος της Ε.Ε. είναι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ουσιαστικά απάτης, που προκαλείται από την ισχύουσα – και κακώς χρησιμοποιούμενη – απαλλαγή ΦΠΑ σε αγαθά που αξίζουν έως €22 και έρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., μια κατάσταση που διαταράσσει την αγορά και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Έως σήμερα έχουν παρουσιασθεί περιπτώσεις/απατεώνες (κυρίως από κινέζικες επιχειρήσεις) που τοποθετούν ψευδή ετικέτα σε εμπορεύματα υψηλής αξίας, σε μικρά πακέτα, για να φαίνονται ότι έχουν αξία έως €22, γλυτώνοντας τον ΦΠΑ παρανόμως, κάτι που υπολογίζεται ότι δημιουργεί ένα χάσμα συνολικά περί του €1 δισ., που εάν δεν διέφευγε, θα κατευθύνονταν στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της Ε.Ε..

Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ πληρώνεται στην χώρα της Ε.Ε. του τελικού καταναλωτή, οδηγώντας σε μια δικαιότερη διανομή των εσόδων από φόρους μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε..



Δείτε ακόμη…

• ΑΑΔΕ, περί Φορολογικής Ενημερότητας (Πηγή www.taxcoach.gr)

• Υπουργική απόφαση για την Ρύθμιση Οφειλών προς Δημόσιο σε έως και 120 δόσεις

• Υπουργική απόφαση για την Ρύθμιση Οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις