Ποιες είναι οι Δαπάνες, αναλυτικά, που χτίζουν αφορολόγητο – Εξαιρέσεις και ειδικές περιπτώσεις της Χρύσας Σωτηράκη
Διευκρινίστηκαν οι κατηγορίες δαπανών, μέσω ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής/e-banking ή πλαστικού χρήματος (χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών), με τις οποίες θα χτίζουν το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από 01/01/2017, σύμφωνα με το Ν.4446/2016.
Στόχος του μέτρου (χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών) είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό δαπανών
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που υπεγράφη από την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου:
- συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο) αλλά
- δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές. Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).
- δεν συμπεριλαμβάνεται η Ομάδα 6 (Υγεία) καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη του Ν. 4446/2016.
Καταναλωτικές δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών
Συγκεκριμένα στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:
– Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
– Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
– Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
– Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
– Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
– Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
– Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
-Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
– Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
– Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
– Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).
• Δείτε αναλυτικά όλες τις Καταναλωτικές δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών ΕΔΩ!
Διευκρίνιση για συζύγους και έχοντες υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης:
- Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.
- Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Για τον υπολογισμό του φόρου, οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών για συναλλαγές στην ημεδαπή ή σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ., απαιτείται να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με κάρτες, μέσω λογαριασμού πληρωμών Παροχών Υπηρεσιών Πληρωμών του Ν. 3862/2010, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού)
Εισόδημα (σε ευρώ) |
Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) |
1-10.000 | 10% |
10.000,01-30.000 | 15% |
30.000,01 και άνω | 20% και μέχρι 30.000 ευρώ |
Tι γίνεται στην περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό;
- Αν ο φορολογούμενος (μισθωτός, συνταξιούχος, αγρότης) δεν συγκεντρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του άνω πίνακα (κλίμακα), μέσω πληρωμών με κάρτες ή μέσω e-banking, τότε θα επιβαρύνεται με φόρο 22%.
Το ποσό, δηλαδή, που θα προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.
Ποιοι εξαιρούνται από υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος:
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά, ΠΡΟΣΟΧΗ, υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα (κλίμακα).:
- οι φορολογούμενοι εβδομήντα (70) ετών και άνω,
- άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω,
- όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
- οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό,
- ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων,
- φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
- οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013,
- οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013,
- οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), • οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία,
- οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
- οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών,
- οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή,
- οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και
- οι φυλακισμένοι.
Επισημαίνεται στους φορολογούμενους ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το ΝΕΟ όριο για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (e–banking ή πλαστικού χρήματος).
Μειώθηκε από 1.500 ευρώ σε 500 ευρώ το ύψος των συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων πάνω από το οποίο οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Πλέον ΔΕΝ θα επιτρέπεται εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ.
13.01.2017 / Xrisa Sotiraki – Ex. Account Manager-Business Consultant – LOLplus.gr Team
Δείτε άλλα ΆΡΘΡΑ μας εδώ…
Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!
Η ομάδα της LOLplus κοντά σας σε κάθε σας βήμα…LOLplus Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις
- Πλήρη Λογιστική Φορολογική παρακολούθηση και Εργατικά
- Ορθός Φορολογικός Σχεδιασμός
- Επιχειρηματική Στρατηγική
- Σύγχρονο Management–Marketing–Branding
{Εξειδίκευση και σε Φορολογικά – Λογιστικά – Εργασιακά θέματα για Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα οντότητες, όπως ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – Αστικές Μ.Κ.Ο. – Ιδρύματα και Ειδικές περιπτώσεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. – ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.}
Τηλεφωνικό κέντρο: 211-409 73 18 /εταιρικό κινητό 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr