Κορωνοϊός – Ελλάδα – Τουρισμός: Μια “θετική” οπτική… της Χρύσας Σωτηράκη και του Παναγιώτη Σοφιανόπουλου
Οι απώλειες στον τουρισμό της χώρας μας λόγω μαζικών ακυρώσεων υπό το καθεστώς πανικού, που συμβαίνουν αυτή την περίοδο, δείχνουν τρομακτικές. Αλλά μάλλον πρέπει να περιμένουμε, (ούτως ή άλλως θα το κάνουμε αφού δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς), να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κατά τους επόμενους μήνες.
Όμως, ίσως διαφαίνεται μια σχετικά θετική εικόνα, για όποιον βλέπει με ψυχραιμία τα πράγματα, οπότε μπορεί να κάνει και ορθότερες εκτιμήσεις.
Γιατί το λέμε αυτό;
Διότι κατά τους επόμενους μήνες, στη χώρα μας θα επέλθει η Άνοιξη και Καλοκαίρι. Λόγω αύξησης της ζέστης είναι μάλλον το πιθανότερο, ότι η σημερινή λαίλαπα του κορωνοϊού, θα εξαλειφθεί / συρρικνωθεί με φυσικό τρόπο, αφού όλοι αυτοί οι ιοί, εξουδετερώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την σχετικά έντονη ζέστη. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο, ιώσεις δεν υπάρχουν.
Βεβαίως, θα πουν μερικοί, ότι μπορεί αυτό να μην συμβεί, δηλαδή ο εν λόγω ιός, να αποδειχτεί πολύ σκληρός για να πεθάνει, με την ζέστη, και βρίσκουν επιχειρήματα, ότι παρατηρούνται σημαντικά κρούσματα, σήμερα (στοιχεία έως και 16 Μαρτίου), σε χώρες με γενικότερα ζεστό κλίμα, και θερμότερο από αυτό της Ελλάδος, χώρες όπως το Κατάρ, που ενώ βρίσκεται στην αραβική χερσόνησο, έχει έως σήμερα 401 επιβεβαιωμένα κρούσματα ή τον Ισημερινό (Εκουαδόρ) που έχει 58.
Όμως το Κατάρ, ναι μεν βρίσκεται σε μια γεωγραφική ζώνη που γενικότερα, επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο εμείς έως σήμερα, δεν βρισκόμαστε στην θερινή περίοδο, είμαστε μόλις στην αρχή της ανοιξιάτικης. Τι θερμοκρασίες επικρατούν τέτοια περίοδο στο Κατάρ;
Δείτε τον σχετικό πίνακα παρακάτω:
Η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, έχει όπως διαπιστώσαμε από μετεωρολογικά sites, 23°C μέση θερμοκρασία τον Μάρτιο, ιστορικά, τα τελευταία χρόνια. Και δεδομένου ότι είναι ένα μικρό κρατίδιο, με πολύ μικρή έκταση μόλις 11.437 τετραγωνικά χιλιόμετρα -km² (για την σύγκριση, η Πελοπόννησος έχει έκταση 21.550 km², δηλαδή το Κατάρ είναι χονδρικά σαν την μισή Πελοπόννησο), η μέση θερμοκρασία δεν διαφέρει στο σύνολο του Κατάρ σε σχέση με αυτή της πρωτεύουσάς του. Ο δε φετινός Μάρτιος, από την αρχή του έως και τις 15 του μηνός, το διάστημα δηλαδή που άρχισε το πρόβλημα με τον Κορωνοϊό να γίνεται έντονο, η μέση θερμοκρασία στην Ντόχα ήταν 21,7°C, δηλαδή χαμηλότερη από την μέση των τελευταίων ετών (23°C), κάτι που βέβαια “ευνοεί” την ανάπτυξη ιών, όπως και ο κορωνοϊός. Για την σύγκριση, καθώς ορθά συμπεράσματα βγαίνουν πάντα μέσω συγκρίσεων, το άλλο γειτονικό κρατίδιο, το Ντουμπάι, το οποίο είναι λίγο πιο πέρα από το Κατάρ, και στην ίδια ευθεία, έχει μέση θερμοκρασία κατά τα τελευταία χρόνια και για τον μήνα Μάρτιο, 23°C, όπως ακριβώς και το Κατάρ, αλλά η μέχρι σήμερα μέση θερμοκρασία του φετινού Μαρτίου (από 1 έως 15) ήταν 23,8°C. Στην ουσία δηλαδή, το Κατάρ στον φετινό Μάρτιο, ουσιαστικά στο πρώτο μισό Μάρτιο, είχε 2 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία σε σύγκριση με το Ντουμπάι. Στο Ντουμπάι, τα κρούσματα έως και το πρώτο μισό του φετινού Μαρτίου, ήταν 98, το ¼ αυτών του γειτονικού του Κατάρ, και γενικότερα, δεν μπορούν να θεωρηθούν πολλά.
Και στα δύο αυτά κρατίδια της αραβικής χερσονήσου (Κατάρ και Ντουμπάι), τα κρούσματα (καθώς το ψάξαμε στο google για το τι συμβαίνει εκεί), οφείλονται ως επί το πλείστον, σε εκπατρισμένους εργαζόμενους και σε ταξιδιωτικές επαφές, δηλαδή με άλλα λόγια, είναι “εισαγόμενες” περιπτώσεις. Βρίσκονται δε σε καραντίνα, και δεν έχει υπάρξει κανένας θάνατος, άρα ιδίως στην περίπτωση του Κατάρ που τα κρούσματα είναι 401, το να μην υπάρχει ούτε ένας θάνατος, δείχνει αν μη τι άλλο, ότι η νόσος περνάει ηπιότερα σε εκείνη την περιοχή. Συνεπώς η ζέστη, δείχνει ότι πράγματι περιορίζει/συρρικνώνει την πορεία / επέκταση της ίωσης, και ακόμα, είμαστε στην αρχή της άνοιξης, δηλαδή οι υψηλότερες, και σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες είναι μπροστά μας.
Βεβαίως, κρούσματα έχουν παρουσιαστεί και στο Εκουαδόρ που βρίσκεται πάνω στην γραμμή του Ισημερινού. Η δε Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του φετινού Μαρτίου, είχε μέση θερμοκρασία 13,3°C, δηλαδή σημαντικά χαμηλή σε σχέση με τα μέσα επίπεδα της θερμοκρασίας της χώρας κατά τον Μάρτιο και κατά τα τελευταία έτη (27°C). Με δεδομένη την πολύ χαμηλή θερμοκρασία που είχε, συν το ότι το Εκουαδόρ, είναι μια πολύ φτωχή χώρα, κατανοούμε ότι το να έχει έως σήμερα 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα / 1 θάνατο, (δεν τα λες και πολλά), όταν έχει πληθυσμό 17 εκατομμυρίων και έκταση 283.560 km², όταν για την σύγκριση η Ελλάδα έχει πληθυσμό περίπου 11 εκατ. και έκταση 131.957 km²). Δίνουμε έμφαση στο ότι το Εκουαδόρ, πρόκειται για μια πολύ φτωχή χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τρόπους και τις διαδικασίες αντιμετώπισης του ιού, που θα είναι χειρότερες σε σχέση με αυτές στις πλουσιότερες χώρες.
Επιστρέφοντας στο Κατάρ, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε αστικό περιβάλλον, είναι το υψηλότερο από τις χώρες που συγκρίνουμε (είναι 96,20%), στον πίνακα με τους διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες:
• πυκνότητα πληθυσμού, ήτοι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του πληθυσμού με την έκταση της χώρας και η εύρεση ενός “μέσου” αριθμού κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο,
• ποσοστό πληθυσμού που ζει σε αστικό περιβάλλον – εάν μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι “συνωστισμένο” σε αστικό περιβάλλον, προφανώς ο κίνδυνος μετάδοσης οποιουδήποτε ιού, είναι υψηλότερος,
• Μέση ηλικία πληθυσμού (για τον κορωνοϊό, όσο πιο υψηλή, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητα).
Από τα παραπάνω, δείξαμε ότι σε περιοχές που επικρατεί ζέστη, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός θα εξουδετερωθεί / συρρικνωθεί με φυσικό τρόπο. Τα δε κρούσματα σε χώρες θερμότερες από την Ελλάδα, κατά την παρούσα φάση, δικαιολογούνται με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, όπως αναφέραμε.
Βάσει όλων των παραπάνω, σε παγκόσμια κλίμακα, τα χειρότερα αναμένεται να τα δούμε εντός των επομένων ημερών, περίπου μέχρι τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, όταν παγκοσμίως ο αριθμός των βεβαιωμένων κρουσμάτων, εκτιμούμε ότι θα φτάσει περί των 300 χιλιάδων και των θανάτων τις 12 χιλιάδες – για την σύγκριση, τα σημερινά δεδομένα, έως και 16 Μαρτίου επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως 173.344 και θάνατοι 7.019. Το ποσοστό θνησιμότητας θα είναι περίπου 4% επί των βεβαιωμένων κρουσμάτων, αρκετά χαμηλότερο, επί του συνόλου των κρουσμάτων (πολλά που δεν είναι βεβαιωμένα, είναι ήπια και αντιμετωπίζονται με αυτο-περιορισμούς, χωρίς την προσέλευση σε νοσοκομεία κλπ). Τα παραπάνω εκτιμώμενα μεγέθη βασίζονται στην έως σήμερα ορμή της πανδημίας, ο περιορισμός τους δε, στα επίπεδα που αναφέραμε (έως 300 χιλιάδες, με θνησιμότητα περίπου 4%), που σημαίνει ότι θα ανέλθουν ως αυτά τα επίπεδα, και μετά θα αρχίσουν να υποχωρούν, βασίζεται ως εκτίμηση, αφενός στην αποτελεσματικότητα των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από πλήθος κρατών, αφετέρου στην αύξηση της ζέστης.
Τότε λοιπόν θα δούμε τα χειρότερα, προς τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, και εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει μια έως και ραγδαία βελτίωση / υποχώρηση της λαίλαπας του κορωνοϊού.
Όμως κάποιοι, σε σχέση, με το δεύτερος σκέλος που μας κάνει να αισιοδοξούμε για την πορεία της όλης κατάστασης και έχει να κάνει με την άνοδο των θερμοκρασιών, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, μπορεί να αναρωτηθούν:
Και εάν όντως υπάρξει ύφεση του κορωνοϊού στο Βόρειο ημισφαίριο, οδεύοντας προς το καλοκαίρι, δεν θα υπάρξει μια επέκταση του ιού στο νότιο ημισφαίριο, αφού εκεί, έχουν τον αντίθετο καιρό από το βόρειο ημισφαίριο (άρα τους προσεχείς μήνες Ιουλίου, Αυγούστου, εκεί έχουν χειμώνα); Θα αναρωτηθούν δηλαδή, εάν το όποιο κέρδος στο βόρειο ημισφαίριο, ισοφαριστεί από απώλειες στο νότιο ημισφαίριο.
Η απάντησή μας σε αυτή την απορία, είναι ότι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αυτά που θα κερδίσουμε στο βόρειο ημισφαίριο να τα χάσουμε από το νότιο ημισφαίριο, διότι στο νότιο ημισφαίριο ζει λιγότερο από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι δηλαδή και συγκριτικά με το βόρειο ημισφαίριο, εξαιρετικά αραιοκατοικημένο (καλά διαβάσατε, λιγότερο από το δεκα πέντε τοις εκατό).
Επομένως, ακόμα και εάν λόγω συνθηκών προχωρημένου φθινοπώρου και επερχόμενου χειμώνα, στο νότιο ημισφαίριο, ακόμα και εάν εκεί εξαπλωθεί ο ιός κατά την αυτή περίοδο, ωστόσο επειδή το ποσοστό του παγκοσμίου πληθυσμού που ζει στο νότιο ημισφαίριο, είναι πολύ μικρό, δεν θα συντελέσει σε μια νέα μεγάλη έξαρση της COVID-19. Σαφέστατα, στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, οι άνθρωποι μεταβαίνουν παντού, ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα, αλλά είναι λογικό, τα ταξίδια και μετακινήσεις να μην είναι πολλά, από τις χαμηλές πληθυσμιακά χώρες, ουσιαστικά από όλο το νότιο ημισφαίριο (που προσεχώς θα έχει φθινόπωρο και χειμώνα), προς το πυκνοκατοικημένο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ζει το 85% του παγκοσμίου πληθυσμού.
Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη και ότι σταδιακά στο βόρειο ημισφαίριο, που έχει πληγεί τόσο έντονα από τον κορωνοϊό, αναπτύσσεται και μια φυσική ανοσία, φαίνεται ότι από τα τέλη Απριλίου και εφεξής, το όλο θέμα θα παρουσιάσει ραγδαία ύφεση.
Βάσει όλων αυτών, είμαστε κάπως αισιόδοξοι, λοιπόν, για την πορεία του κορωνοϊού, διεθνώς.
Όμως, είμαστε σχετικά αισιόδοξοι και για τον τομέα του τουρισμού, στη χώρα μας. Γιατί;
Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών στη χώρα μας έρχεται από χώρες της Ευρώπης και δη, της Βόρειας Ευρώπης. Κατά την θερινή περίοδο όμως, οι χώρες της Βορείου Ευρώπης, δεν έχουν ζέστη όπως στην Ελλάδα, έχουν ήπια ζέστη, ενδεχομένως και δροσιά – οι συνθήκες αυτές, είναι περισσότερο “φιλικές” για όλους τους ιούς – συνεπώς εάν οι βορειοευρωπαίοι επιλέξουν να μείνουν στις χώρες τους, που βρίσκονται αρκετά βορειότερα από την χώρα μας, και εκεί επικρατούν λιγότερο ζεστές θερμοκρασίες, ίσως και δροσερές, ο κίνδυνος να κολλήσουν τον κορωνοϊό, λογικά θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από το εάν βρίσκονται εδώ, δηλαδή σε μια χώρα, αρκετά νοτιότερη, με συνθήκες αρκετής ζέστης κατά το θερινό τρίμηνο. Φαίνεται λοιπόν λογική εκτίμηση, ότι όταν πλησιάζουμε από την Άνοιξη προς το Καλοκαίρι, όλοι αυτοί οι βορειοευρωπαίοι, θα εκτιμήσουν, θα υπολογίσουν τον κίνδυνο της COVID-19, και τις διαφαινόμενες τότε επιλογές:
α) του να μείνουν στην χώρα τους που λόγω σαφώς ολιγότερου ζεστού θέρους, ο κίνδυνος θα παραμένει σχετικά υψηλός στο να κολλήσουν και
β) του να πάνε για διακοπές σε μία χώρα, που η ζέστη είναι σαφώς εντονότερη από την δική τους, και ο κίνδυνος του να κολλήσουν την COVID-19 θα δείχνει, τότε, αρκετά χαμηλότερος λόγω των σαφώς δυσμενέστερων καιρικών / θερμοκρασιακών συνθηκών για τις ιώσεις.
Θεωρούμε ότι μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, θα επιλέξουν την δεύτερη, ακριβώς διότι τότε, θα συντρέχουν οι συνθήκες, για να δείχνει ολιγότερο επίφοβη για την υγεία τους. Ολιγότερο επίφοβη για την υγεία τους ( = ασφαλέστερη) + διακοπές, που σημαίνει ξεκούραση, μπάνια, χαλάρωση με συνδυασμό τον υπέροχο ήλιο της Ελλάδας.
Βεβαίως, ως τόπο επιλογής των θερινών τους διακοπών, θα έχουν θεωρητικά, όλους τους μεσογειακούς προορισμούς. Η Ιταλία, είναι γενικότερα, πρώτος προορισμός, αλλά επειδή έχει χτυπηθεί από τον κορωνοϊό τόσο έντονα, θα την φοβηθούν, ιδίως το βόρειο τμήμα της. Μένει η Νότιος Ισπανία, Νότιος Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Μάλτα. Την Τουρκία, ας είναι φθηνότερος προορισμός συγκριτικά με την Ελλάδα, εκτιμούμε ότι θα την επιλέξουν ελάχιστοι, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, ακριβώς επειδή δεν δίνει στοιχεία για τον κορωνοϊό, και βέβαια η τακτική του Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο (μαζί με την Βόρειο Κορέα) που είναι απρόσβλητη από τον κορωνοϊό, δεν πείθει κανέναν.
Επομένως, εκτιμούμε ότι εντέλει, θα επιλέξουν να πάνε διακοπές, κυρίως στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Νότιο Ισπανία, Νότιο Γαλλία. Λογικά λοιπόν, η ζήτηση, παρά τις μαζικές ακυρώσεις της παρούσας περιόδου, θα παρουσιαστεί ξανά, και θα παρουσιαστεί και “βεβιασμένα”, ήτοι την τελευταία στιγμή, κάτι που θα οδηγήσει σε έντονη ζήτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, άρα και σε αύξηση τιμών.
Σε αυτά τα πλαίσια και με το παραπάνω σκεπτικό, μπορεί, η ζυγαριά της τουριστικής κίνησης και εσόδων στη χώρα μας, να κλείσει εντέλει και ετησίως, με μικρές απώλειες.
Οπότε…. αξιοποιούμε την παρούσα περίοδο για αναδιοργάνωση της επιχείρησης μας, ορθή οργάνωση ενεργειών και μέτρων που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς στους εν δυνάμει πελάτες-επισκέπτες μας (χωρίς απαραιτήτως να είναι η μείωση τιμής) και προετοιμασία προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι στο μέλλον!
Καλό κουράγιο! Όχι πανικός – δεν αντιμετωπίζεται τίποτα με πανικό. Ψυχραιμία. Καλή συνέχεια!
LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις – www.lolplus.gr
Δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!
Τ: 211-409 73 18 / email : info@lolplus.gr
Διαβάστε επίσης…
Κορωνοϊός και Τουρισμός: Έχετε σκεφτεί τι θα συμβεί εάν…