Βελτίωση της Ελλάδος στον Knight Frank’s Global House Price Index

Ο Knight Frank’s Global House Price Index καταγράφει τις αποδόσεις σε πάνω από 50 σημαντικές αγορές στέγασης, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών ή και τις στατιστικές αρχές των.

Για το Q1 2019, βρίσκουμε την Ελλάδα στον Global House Price Index στην 39η θέση της διεθνούς κατάταξης, με αύξηση των τιμών κατά 2,4% σε δωδεκάμηνη βάση, όπου στο τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση 1,5% και 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο [για την  σύγκριση στο Q1 2018, βρίσκαμε την Ελλάδα ακόμα χαμηλότερα, στην 50η θέση, με μείωση τιμών κατά 0,2% στην τότε τελευταία δωδεκάμηνη βάση, αύξηση 0,3% στην τότε τελευταία εξάμηνη περίοδο και +0,5% στο τότε τελευταίο τρίμηνο].
Με τα στοιχεία του Q1 2019 φαίνεται δηλαδή, ότι οι τιμές στην αγορά στέγασης στην χώρα μας, αυξάνονται, αν και γενικά και συγκριτικά με άλλες χώρες, βρισκόμαστε αφενός κάπως χαμηλά, αφετέρου ο ρυθμός αύξησης από το τελευταίο δωδεκάμηνο στο τελευταίο εξάμηνο και στο τελευταίο τρίμηνο, δείχνει να χάνει σε δυναμική.
Εάν λάβουμε υπόψη μας, ότι στην Ελλάδα, οι τιμές αυξάνονται κυρίως λόγω Βραχυχρόνιων Μισθώσεων, και δεδομένου ότι φαίνεται από άλλα στοιχεία, ότι πιθανόν να είμαστε κοντά στην κορύφωση ή ίσως να έχουμε περάσει και το σημείο καμπής και να επέρχεται κάποια διόρθωση, τότε πιθανολογούμε ότι στο υπόλοιπο του 2019 θα δούμε ακόμα πιο ήπιους ρυθμούς αύξησης, ενδεχομένως οριακούς.

Επίσης για την σύγκριση, τα δεδομένα σε χώρες παρόμοιες και ανταγωνιστικές, έχουν ως εξής:

• Βρίσκουμε την γειτονική μας Τουρκία, λίγο πιο ψηλά από εμάς, στην 32η θέση, με αύξηση 3,5% σε δωδεκάμηνη βάση, όπου στο τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση 1,4% και 1,2% στο τελευταίο τρίμηνο. Προφανώς στην γείτονα, η έντονη υποτίμηση της Λίρας, έχει παίξει ρόλο.

• Η Κύπρος βρίσκεται στην 42η θέση, με αύξηση 1,6% σε δωδεκάμηνη βάση, όπου στο τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση 0,7% και 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο.

• Η Ιταλία βρίσκεται στην 52η θέση, με μείωση 0,6% σε δωδεκάμηνη βάση, όπου στο τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει επίσης μείωση 1,0% και μείωση 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο.

• Η Ισπανία βρίσκεται στην 25η θέση, με αύξηση 4,4% σε δωδεκάμηνη βάση, όπου στο τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση 2,9% και 1,1% στο τελευταίο τρίμηνο.

• Η Πορτογαλία βρίσκεται στην 16η θέση, με αύξηση 6,9% σε δωδεκάμηνη βάση, όπου στο τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση 3,5% και 2,2% στο τελευταίο τρίμηνο.

Στην 1η θέση της διεθνούς κατάταξης βρίσκουμε την Σλοβενία, ενώ στην τελευταία (56η) την Αυστραλία.

Δείτε την Κατάταξη για το Q1 2019:

13.06.2019 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

* Τ/Κ: 211-409 73 18 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr



Πότε και γιατί θα υπάρξει μείωση στα έσοδα από Βραχυχρόνιες μισθώσεις