Η Airbnb δεν συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ;;;

Η Airbnb δεν συνεργάζεται με την ΑΑΔΕ;;;… της Χρύσας Σωτηράκη

Και ενώ η εφαρμογή του «Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής» έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από 30/08/2018… το πλήθος τεχνικών προβλημάτων (που δεν είχαν προβλεθεί εξ αρχής από την εφαρμογή) δημιουργεί καθημερινά δυσλειτουργίες στους φορολογούμενους και  το αρμόδιο τεχνικό τμήμα της ΑΑΔΕ καλείται να αντιμετωπίσει και να επιλύσει, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προβούν στην εγγραφή των ακινήτων τους και την ανάρτηση των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής εντός της προθεσμίας που ισχύει.

Δεν είναι τυχαίο, ότι λόγω των μέχρι τώρα άλυτων τεχνικών προβλημάτων, η ΑΑΔΕ οδηγήθηκε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ στις 19.10.2018 σε τροποποίηση της ΠΟΛ 1187/2017 σχετικά με το διάστημα της Συγκεντρωτικής Δήλωσης. Θυμίζουμε ότι το αρχικό διάστημα της  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ αφορούσε περίοδο (01/01/2018-30/08/2018) και αυτό το διάστημα τροποποιήθηκε σε  (01/01/2018 – 31/10/2018) με ληκτική ημέρα υποβολής την 30η Νοεμβρίου 2018.

Βέβαια οι εμπλεκόμενοι με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού» μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking, Homeway, Expedia κλπ θεωρούν ΑΚΟΜΗ ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες θα συνεχίσουν να είναι αμέτοχες και μη συνεργάσιμες στο κάλεσμα της ΑΑΔΕ για παροχή πληροφοριών… όμως τα γεγονότα άλλα δείχνουν. Τα γεγονότα κύριοι….

Ας δούμε, λοιπόν, τα σχετικά «μέτωπα»….


1ον. ΑΑΔΕ:


Στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, αλλά εξακολουθούν να μην τα δηλώνουν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο Μητρώο.

Αναλυτικότερα η ΑΑΔΕ θα κάνει:

  • Στοχευμένους ελέγχους με εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα εξετάζουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση στο Μητρώο Ακινήτων.
  • Μόλις τελειώσει η προθεσμία για οριστικοποίηση από τους διαχειριστές ακινήτων των δηλώσεων τους στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου), η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν έχουν κάνει τη δήλωση.
  • Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού («search robot») προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν παράλληλα αν τυχόν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (π.χ. πρωινό, ξεναγήσεις κ.ά.) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

2ον. ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού» μέσω ψηφιακών πλατφορμών:


Οφείλουν έως 30 Νοεμβρίου 2018 να:

  • να εγγράψουν τα ακίνητα τους στο «ΜΗΤΡΩΟ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ» και να πάρουν ΑΜΑ ανά ακίνητο/χώρο/listing.
  • να αναρτήσουν το ΑΜΑ του χώρου/listing σε κάθε ψηφιακή πλατφόρμα ή άλλο μέσο προβολής είναι αναρτημένο το ακίνητο τους.
  • να αναρτήσουν ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ για περίοδο 01/01/2018 έως 31/10/2018 ανά ακίνητο/AMA.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Kαι αν δεν το κάνουν;

Aπλούστατα…

  • πρόστιμο 5.000€ ανά ακίνητο για μη ανάρτηση ΑΜΑ ανά ακίνητο και
  • πρόστιμο ίσο ή διπλάσιο με το ποσό της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής για την περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή
  • πρόστιμο 100€ αυτοτελούς δικοικητικού προστίμου στην περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: …Και που θα βρουν τα στοιχεία οι ψηφιακές πλατφόρμες για να τα δώσουν στην ΑΑΔΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αν κάποια ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία που αντλεί μέσα από τα δεδομένα που καταχωρούνται στην ψηφιακή πλατφόρμα η ομάδα του CEO της Airbnb Brian Chesky είναι τα παρακάτω, θεωρείτε ότι δεν μπορεί να δώσει αναλυτικά στοιχεία ανά listing/ανά host/ανά περίοδο;;;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ από 193 χώρες (ενεργών και μη διαθέσιμων χώρων) + (επισκεπτών-οικοδεσποτών) 2017

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΩΝ-LISTINGS ΤΩΝ 30 TOP ΧΩΡΩΝ με υψηλότερο αριθμό listings

ΑΥΞΗΣΗ ΗΟSTS Περιόδου 2009-2016


3ον. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ (AirbnbBooking κλπ):  


Ήδη η Airbnb από αρχές Σεπτεμβρίου δημιούργησε ειδικό πεδίο για την συμπλήρωση του ΑΜΑ για κάθε listing και ενημέρωσε με σχετικό email τους oικοδεσπότες / hosts της για τη σχετική συμπλήρωση έως 30 Νοεμβρίου 2018. Προσαρμόστηκε δηλαδή στις απαιτήσεις των φορολογικών αρχών της Ελλάδας (και όχι μόνο) για τις ανάγκες του Μητρώου Βραχυχρόνιας Διαμονής.

H πλατφόρμα της Booking ήδη έχει σχετικό πεδίο.

Επίσης η Airbnb γνωστοποίησε ότι ο ΑΜΑ που θα συμπληρωθεί από τους οικοδεσπότες/hosts ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΘΟΣ αλλιώς το προφίλ θα παγώσει/διαγραφεί από 1-12-2018.

Σε πρόσφατη αλληλογραφία με την AIRBNB, μάλιστα, μας αναφέρθηκε ότι  οι καταχωρίσεις των ΑΜΑ θα υποβάλλονται σε περιοδικούς ελέγχους από εξουσιοδοτημένα άτομα και σε περίπτωση που διαπιστώσουν παρατυπία, θα προχωράνε σε πάγωμα/διαγραφή του προφίλ και σε αναφορά που θα οδηγεί σε πρόστιμα για τον ενδιαφερόμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  η άποψη που επικρατεί είναι ότι η Airbnb και γενικώς οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν θα δώσουν στοιχεία….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τότε γιατί το χρονολόγιο της εφαρμογής του ΜΗΤΡΩΟΥ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ είναι μια μικρογραφία χρονολογίου ψηφιακής πλατφόρμας;

Tότε γιατί σπεύσανε να δημιουργήσουν πεδίο για τη συμπλήρωση του ΑΜΑ και σε περίπτωση μη αναγραφής ΑΜΑ ή μη αναγραφής ορθού ΑΜΑ θα διαγράφουν τα προφίλ από τις ψηφιακές πλατφόρμες;

Τότε γιατί η 30η Νοεμβρίου 2018 ληκτική ημερομηνία της ΑΑΔΕ για οικειοθελή συμμόρφωση των εμπλεκόμενων με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει υιοθετηθεί ως ημερομηνία συμμόρφωσης και για τις ψηφιακές πλατφόρμες σχετικά με τη διαγραφή των προφίλ;

Λοιπά σχόλια δικά σας καθώς και λήψη ορθών αποφάσεων (!)

Και μη ξεχνάτε τι είπε ο Mike Tyson

«Όλοι έχουν κάποιο σχέδιο, μέχρι να φάνε μια μπουνιά στη μούρη»

02.11.2018 /της  Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! 

Τ/Κ: 211-409 73 18 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr



Δείτε ακόμη…

• Είσαι ξενοδόχος και θέλεις να αυξήσεις τις κρατήσεις σου και όχι μόνο;

• 5 Πράγματα που οι επισκέπτες Airbnb δεν θα πρέπει να κάνουν ΠΟΤΕ