Φορολογικοί έλεγχοι – Αυτοματοποιημένοι έλεγχοι Προσαύξησης Περιουσίας – Πάταξη λαθρεμπορίου και καθημερινής φοροδιαφυγής

Φορολογικοί έλεγχοι – Αυτοματοποιημένοι έλεγχοι Προσαύξησης Περιουσίας – Καταπολέμηση Μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε  χώρες με προνομιακό καθεστώς – Πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής…

Στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΕΒ, στις 21.03.2017, με θέμα «Παραοικονομία και Φοροδιαφυγή: Η χώρα χρειάζεται Λύσεις», ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γ. Πιτσιλής, ανέφερε τις πρακτικές προτεραιότητες της Αρχής για τον περιορισμό της παραοικονομίας…

Προτεραιότητα Νο 1: Φορολογικοί Έλεγχοι

Περίπου το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλ. υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Έλεγχοι με εξειδικευμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ).

Αξιοποίηση εμπειρίας του παρελθόντος και συνδυασμό με τις σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές άλλων φορολογικών διοικήσεων, οι οποίες εισάγονται στην ελληνική φορολογική διοίκηση. Παράλληλα και βοήθεια από ΔΝΤ και Ε.Ε. για όσα θέματα απαιτείται η βοήθεια τους.

  • Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας

Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, με επικαιροποιημένα δεδομένα και διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση της απόδοσης των ελεγκτικών της πόρων.

Επικαιροποιημένα δεδομένα όπως:

Α) Πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα

Β) Δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για μας.

Ήδη, έχει τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες, σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε να τις προσομοιώσεις εφαρμογής της σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

Προτεραιότητα Νο 2: Καταπολέμηση πλασματικής Μετεγκατάστασης Επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Κινήσεις:

  • Η επεξεργασία των στοιχείων, που έχει η διοίκηση στη διάθεσή της έχει προχωρήσει σημαντικά και οι κεντρικές υπηρεσίες ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.
  • Αν χρειαστεί, θα ληφθούν και κατάλληλες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του φαινομένου της πλασματικής μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με το διοικητή  της ΑΑΔΕ η φορολογική γειτονιά είναι γνωστή σε όλους και παρέχει  συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Φυσικά η ελληνική διοίκηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τη μετεγκατάσταση, όμως ως φορολογική διοίκηση υποχρεούται και θα κινηθεί προς την καταπολέμηση της πλασματικής αυτής μετεγκατάστασης.

Προτεραιότητα Νο 3: Πάταξη Λαθρεμπορίου

Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων.

Βελτίωσης των αποτελεσμάτων του 2016 σε σχέση με το 2015.

Αύξηση των ελέγχων κατά περίπου 40% από το 2015 – αύξηση βεβαιωθέντων ποσών κατά 125,4% (357,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έναντι 158,7 μόνο εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία).

Αύξηση των κατασχέσεων των τσιγάρων κατά 40% περίπου στο 2016 σε σχέση με το 2015

Έλεγχοι σε καύσιμα (2016) 12.018 έλεγχοι έναντι 8.859 (2015), δηλαδή ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά 35% περίπου.

Κατασχέσεις πσοτήτων καυσίμων (αύξηση αφού οι Τελωνειακές Αρχές το 2015 κατάσχεσαν 4.335 λίτρα υγρών καυσίμων, ενώ το 2016 αντίστοιχα 5.020 λίτρα, μη συμπεριλαμβανομένων ποσοτήτων, όπως φυσικό αέριο και χημικούς διαλύτες)

Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, σε συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών. Περιμένουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι.

Στο ίδιο πλαίσιο πάταξης του λαθρεμπορίου εντάσσεται και η ιχνηθέτηση των καυσίμων.

Προτεραιότητα Νο 4: Πάταξη καθημερινής φοροδιαφυγής… η φορολογική διοίκηση είναι και θα είναι πανταχού παρούσα…

Σχεδιασμός πανελλαδικού συστήματος επιτόπιων ελέγχων, το οποίο θα ασχολείται τόσο με την καθημερινή φοροδιαφυγή, με διαρκείς ελέγχους – στοχευμένους και μη – και ακόμα πιο εντατικούς από όσους πραγματοποιούνται σήμερα, όσο και με πιο σοβαρές υποθέσεις κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

Αυτή τη λειτουργία θα επιτελούν οι Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και οι Δ.Ο.Υ.

(Αναμένεται να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ τους, ώστε να υπάρχουν υπηρεσίες που ασχολούνται αποκλειστικά με ελέγχους και υπηρεσίες που να ασχολούνται με έρευνες. Θα πρέπει δε οι υπηρεσίες να εξοπλιστούν με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.)

Προτεραιότητα Νο 5: Διαφάνεια, Διαφάνεια, Διαφάνεια

Η φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με το κ. Γ. Πιτσιλή οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή προς τους φορολογούμενους.

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν όχι μόνο το πολύ απλό, δηλαδή τι πληρώνουν και γιατί το πληρώνουν, αλλά και το σκεπτικό των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουμε…

…Αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση συχνά στρεβλών και λανθασμένων προσεγγίσεων, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ελέγχων των μεγάλων υποθέσεων.

Γι’ αυτό και δημοσιεύεται κάθε υπόθεση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, χωρίς ονόματα, φυσικά.

Επίσης, ΝΕΟ πλαίσιο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και για την αξιολόγηση των ίδιων των ελεγκτών.

Ένα πρόγραμμα scoring, το οποίο θα βαθμολογεί, με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, τους ελεγκτές, για τις υποθέσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει: Πόσες έφεραν σε πέρας, σε ποιο χρόνο και με τι αποτελέσματα.

Επιδίωξη της διοίκησης η εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με όλους τους φορολογούμενους:

Φυσικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις.

Δείτε όλη την ομιλία του Γ. Πιτσιλή εδώ… 

 


Δείτε ακόμη…


• Ανέβασε τη διάθεσή σου και ξεκίνα το κυνήγι για νέους πελάτες…

 Ίδρυση εταιρίας στο εξωτερικό = Λύση στη βιωσιμότητα της επιχείρησης ή παγίδα;

• ΜΥΦ 2016 ο εφιάλτης υπόχρεων και λογιστών ξαναχτυπά….

•  Πως αντιδρά ο Έλληνας επιχειρηματίας στο υφιστάμενο μη φιλικό περιβάλλον επιχειρηματικότητας….


Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

Η ομάδα της LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις κοντά σας σε κάθε σας βήμα…

  • Πλήρη Λογιστική Φορολογική παρακολούθηση και Εργασιακά-Ασφαλιστικά
  • Ορθός Φορολογικός Σχεδιασμός
  • Συμβουλευτική υποστήριξη
  • Επιχειρηματική Στρατηγική
  • Σύγχρονο Management–Marketing–Branding

{Εξειδίκευση και σε Φορολογικά – Λογιστικά – Εργασιακά θέματα για Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα οντότητες, όπως ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – Αστικές Μ.Κ.Ο. – Ιδρύματα και Ειδικές περιπτώσεις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. – ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.}

Τηλεφωνικό κέντρο: 211-409 73 18  /εταιρικό κινητό 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr