Σφίγγει ο κλοιός για την διεθνή φοροδιαφυγή…της Χρύσας Σωτηράκη – www.lolplus.gr
«Είναι πραγματικά, η αρχή του τέλους του Τραπεζικού Απόρρητου» ανάφερε ο Πασκάλ Σαιν-Αμάν, επικεφαλής του τμήματος φορολογικών του ΟΟΣΑ. Η διεθνής κοινότητα προχωρεί στην θεσμοθέτηση αυστηρότερων νόμων, εντατικότερων ελέγχων, επεκτάσεων των χρονικών ορίων για παραγραφή, σε εξάλειψη φορολογικών παραδείσων … σφίγγει ο κλοιός για την διεθνή φοροδιαφυγή, αν και…. Διαβάστε το και το «αν και» θα το δείτε προς το τέλος.
Δυσκολεύουν λοιπόν τα πράγματα για όσους επιδίδονται στη φοροαποφυγή και διοχετεύουν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους: Από σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, 53 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αρχίζουν την εφαρμογή του Multilateral Competent Authority Agreement (MCAA) και ξεκινούν την ανταλλαγή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον.
Οι φορολογικές αρχές κάθε χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για κινήσεις περιουσιακών στοιχείων από τους υπόχρεους φορολογικής δήλωσης σε άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι η διασταύρωση στοιχείων και ο εντοπισμός των παραβατών, γίνεται πολύ πιο εύκολα από ό,τι γίνονταν έως σήμερα.
Οι πρώτες ανταλλαγές στοιχείων για τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφορούν σε κινήσεις του έτους 2016. Και δεν περιλαμβάνουν μόνο την ιδιωτική περιουσία του καθενός, αλλά και στοιχεία που αφορούν ιδρύματα, καταπιστεύματα, διαχείριση κεφαλαίων. Σκοπός των αρμοδίων υπηρεσιών είναι κυρίως να εντοπίσουν κινήσεις λογαριασμών προς τους τελευταίους φορολογικούς παραδείσους που έχουν απομείνει, καθώς και αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία που πιθανώς κρύβονται στις χώρες αυτές.
Οι 53 χώρες, που ξεκινούν από 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι ακόλουθες: ANGUILLA, ARGENTINA, BARBADOS, BELGIUM, BERMUDA, BRITISH VIRGIN ISLANDS, BULGARIA, CAYMAN ISLANDS, COLOMBIA, CROATIA, CURAΗAO, CYPRUS, CZECH REPUBLIC, DENMARK, ESTONIA, FAROE ISLANDS, FINLAND, FRANCE, GERMANY, GIBRALTAR, GREECE, GREENLAND, GUERNSEY, HUNGARY, ICELAND, INDIA, IRELAND, ISLE OF MAN, ITALY, JERSEY, KOREA, LATVIA, LIECHTENSTEIN, LITHUANIA, LUXEMBOURG, MALTA, MEXICO, MONTSERRAT, NETHERLANDS, NIUE, NORWAY, POLAND, PORTUGAL, ROMANIA, SAN MARINO, SEYCHELLES, SLOVAK REPUBLIC, SLOVENIA, SOUTH AFRICA, SPAIN, SWEDEN, TURKS & CAICOS ISLANDS, UNITED KINGDOM.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018, η ανταλλαγή πληροφοριών θα επεκταθεί σε κάτι λιγότερο από 100 συνολικά χώρες, και θα περιλαμβάνει και τις κινήσεις του 2017. Δείτε την πλήρη λίστα των χωρών που συμμετέχουν με την ημερομηνία που ξεκινούν την εφαρμογή της, στην δεξιά στήλη:
Ο γνωστός μας, Β. Σόιμπλε, ως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, τον Οκτώβριο του 2014, δήλωσε στα πλαίσια υπογραφής της διεθνούς συμφωνίας στο Βερολίνο, ότι «Το τραπεζικό απόρρητο, στην παλαιά του μορφή, ξεπεράστηκε».
Με την συμφωνία αυτή, οι τράπεζες με ξένους πελάτες, όπως και κάθε λογής χρηματοοικονομικός οργανισμός όπως ασφαλιστική, επενδυτική εταιρία κλπ, υποχρεούνται να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες στις φορολογικές αρχές, οι οποίες με την σειρά τους, θα μεταβιβάζουν τις πληροφορίες στις διάφορες εθνικές αρχές των κρατών, όπου οι πελάτες τους, εδρεύουν.
Συνεπεία της συμφωνίας, πληροφορίες που θα αφορούν στους ξένους πελάτες θα ανταλλάσσονται μεταξύ μιας τράπεζας, ασφαλιστικής εταιρίας, επενδυτικής εταιρίας κ.λ.π. και των φορολογικών αρχών και θα περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως τόκους που απέκτησαν ή μερίσματα, τα ισοζύγια και κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, όπως και τις πωλήσεις οποιονδήποτε περιουσιακών στοιχείων.
Πρόσφατα η Δημοκρατία Τρινιντάντ και Τομπάγκο ήταν η μόνη χώρα που είχε απομείνει στη «μαύρη λίστα» του ΟΟΣΑ για τις μη συνεργάσιμες χώρες. Σημαίνει αυτό ότι έχει καταπολεμηθεί πλέον η διεθνής φοροδιαφυγή; Σίγουρα δυσκολεύουν τα πράγματα για την φοροδιαφυγή διεθνώς, αλλά οι επιτήδειοι σκαρφίζονται συνεχώς νέα, πιο περίπλοκα μοντέλα για να γλυτώσουν φόρους.
Για δείτε τώρα την Λίστα παραπάνω, ξανά… Θα δείτε χώρες όπως η Ελβετία που ξεκινάει την εφαρμογή της Συμφωνίας από τον Σεπτέμβριο του 2017 ή και άλλους φορολογικούς παραδείσους – κρατίδια όπως π.χ. Νήσοι Κέιμαν… Απουσιάζουν όμως οι ΗΠΑ.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι ΗΠΑ, αν και αφενός πρωτοστατούν στην μάχη της φοροδιαφυγής, ιδίως αυτής που γίνεται εντός της επικράτειάς τους, και γίνονταν μέσω π.χ. ελβετικών τραπεζών, και σε αυτά τα πλαίσια είχε κινηθεί παλαιότερα ενάντια σε τράπεζες όπως π.χ. η Credit Suisse, όπως αφετέρου, συμμετέχουν σε κάποιες άλλες συμφωνίες φορολογικού περιεχομένου, ωστόσο στην συγκεκριμένη MCAA, που συμμετέχουν τόσες χώρες (σχεδόν 100), αυτές δεν. Γιατί;
Φαίνεται λοιπόν ότι οι ΗΠΑ, επιχειρούν προφανώς για να ενδυναμώσουν την διεθνή τους θέση, να καταστήσουν εαυτό, ένα ιδιότυπο ελκυστικό τόπο για την συγκέντρωση κεφαλαίων από την διεθνή κοινότητα · ίσως επιθυμούν να εξελιχθούν σε έναν ήπιο φορολογικό ‘παράδεισο’…
30.09.2017 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr
Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! * Τ/Κ: 211-409 73 18 – 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr
• Δείτε ακόμη…
• «Εικονικές εταιρίες στην Βουλγαρία…Άρχισαν τα όργανα»
• Ίδρυση εταιρίας στο εξωτερικό = Λύση στη βιωσιμότητα της επιχείρησης ή παγίδα;